Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ангажиран съюзник на Алианса". Петков разговаря с генералния секретар на НАТО


Министър-председателят Кирил Петков
Министър-председателят Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи БТА в сряда. Двамата са обсъдили актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна.

То започна в края на 2021 година, като предизвика опасения за възможна нова руска инвазия в страната. Оттогава продължават дипломатически срещи на висшестоящи представители на Русия и НАТО в опит за деескалиране на напрежението.

Двамата политици са споделили мнение, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията.

Премиерът е уведомил Столтенберг и за решението за изграждане на българска батальонна бойна група с възможност за допълване при необходимост от страни-членки, която да допринесе за колективната отбрана.

Генералният секретар написа в Туитър, че е провел съществен разговор с Кирил Петков и определи България като "ангажиран съюзник на Алианса, който дава своя принос за колективната отбрана".

От есента насам Съединените щати предупреждават, че имат разузнавателни данни, според които Русия подготвя евентуална инвазия в Украйна. До момента Русия твърди, че не възнамерява да предприема военни действия и твърди, че е заплашена самата тя - от активност на НАТО близо до руската граница.

Москва поиска спиране на разширяването на НАТО и връщане към границите на Алианса отпреди 1997 г. Това включва и страни като България и Румъния, които категорично отхвърлиха такава възможност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG