Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша обмисля законодателни промени, с които да спре глобите от ЕС


Полският президент Анджей Дуда
Полският президент Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе законопроект, който цели да премахне Дисциплинарната камара към Върховния съд. Това съобщи Дневник в четвъртък.

Дисциплинарната камара стана причина в края на 2021 Европейският съюз (ЕС) да въведе глоба от 1 млн евро на ден за страната. По този начин към 20 януари Полша е натрупала 70 млн евро, които Европейската комисия (ЕК) ще приспадне от еврофондовете, в случай че държавата не се издължи.

Еврокомисията съобщи, че ще реагира на новината, след като се запознае с предложението, а глобата ще продължи да се начислява, докато Полша не изптлни изискванията на Съда на ЕС (СЕС) да преустанови дейността на камарата.

Законопроектът, внесен от Дуда, е първата стъпка, която страната предприема по посока прекратяване на спора с ЕС за върховенството на правото. Според СЕС Дисциплинарната колегия е инструмент, който позволява на изпълнителна власт да се намесва в съдебната. През юни той я обяви за противоречаща на европейското законодателство.

Полша неколкократно отхвърли исканията Камарата да бъде закрита, а съдиите, които е наказала, да бъдат възстановени. Полският конституционен съд дори отхвърли предимството на европейското законодателство над националното, което доведе до налагането на глоба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG