Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша обмисля законодателни промени, с които да спре глобите от ЕС


Полският президент Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе законопроект, който цели да премахне Дисциплинарната камара към Върховния съд. Това съобщи Дневник в четвъртък.

Дисциплинарната камара стана причина в края на 2021 Европейският съюз (ЕС) да въведе глоба от 1 млн евро на ден за страната. По този начин към 20 януари Полша е натрупала 70 млн евро, които Европейската комисия (ЕК) ще приспадне от еврофондовете, в случай че държавата не се издължи.

Еврокомисията съобщи, че ще реагира на новината, след като се запознае с предложението, а глобата ще продължи да се начислява, докато Полша не изптлни изискванията на Съда на ЕС (СЕС) да преустанови дейността на камарата.

Законопроектът, внесен от Дуда, е първата стъпка, която страната предприема по посока прекратяване на спора с ЕС за върховенството на правото. Според СЕС Дисциплинарната колегия е инструмент, който позволява на изпълнителна власт да се намесва в съдебната. През юни той я обяви за противоречаща на европейското законодателство.

Полша неколкократно отхвърли исканията Камарата да бъде закрита, а съдиите, които е наказала, да бъдат възстановени. Полският конституционен съд дори отхвърли предимството на европейското законодателство над националното, което доведе до налагането на глоба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG