Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът на ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден заради спорна съдебна реформа


Премиерът на Полша Матеуш Моравецки
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от 1 милион евро за всеки ден, в който не изпълнява решението му да разпусне Дисциплинарната камара към Върховния съд, съобщи Ройтерс.

Налагането на глобата беше поискано от Европейската комисия след като Варшава отказа да се съобрази с решение на Съда на ЕС от юли. Полша ще дължи глоба за всеки ден от постановяването на решението на Съда до момента, в който го приложи.

През юли Съдът на ЕС нареди на Полша да разпусне Дисциплинарната камара към Върховния съд с мотива, че тя подкопава независимостта на съдебната система.

Според критиците на управляващите в Полша институцията е създадена като инструмент за налагане на политическо влияние върху съдиите. Те смятат, че няма гаранции за независимостта и безпристрастността на членовете на Камарата, която има право да уволнява магистрати.

Правителството във Варшава каза, че ще прекрати съществуването на Дисциплинарната камара, но не го е направило до момента.

Спорът между Варшава и Брюксел по повод Дисциплинарната камара е част от продължителното противопоставяне във връзка със спорната съдебна реформа на управляващите от „Право и справедливост“ в Полша.

Конфликтът ескалира след като полският Конституционен трибунал отхвърли предимството на европейското законодателство над националното.

Това доведе до многохилядни протести на поляци в защита на еврочленството на страната, както и до остри реакции от Европейската комисия и останалите държави членки.

Брюксел предупреди, че Полша е заплашена от това да не може да се възползва от парите, предвидени за нея по Плана за възстановяване и устойчивост след пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG