Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще се върнем към комунизма". Съдия в Полша може да отиде в затвора, защото е допуснал журналисти в залата


Съдия Игор Тулея
Съдия Игор Тулея

Съдия Игор Тулея не е сред любимците на управляващите в Полша. В близките до властите медии той е определян като магистрат със съмнителен морал. Той редовно получава заплахи по телефона, по пощата и докато върви по улиците. Бил е помолен от предишния си хазяин да се изнесе, защото апартаментът му е претърпял щети при опити съдията да бъде сплашен.

От създаването на Дисциплинарната камара към Върховния съд на Полша през 2017 г. срещу Тулея са заведени шест дисциплинарни производства, включително заради реч по време на рок концерт и заради това, че е изпратил сигнал до Съда на Европейския съюз в Люксембург с искане за становище по приетите през 2018 г. законови промени, които понижават възрастта за пенсиониране на върховните съдии.

Тoй e paзpeшил дocтъп нa жypнaлиcти и e пpиeл, чe дeпyтaти oт мнoзинcтвoтo в пapлaмeнтa ca извъpшили пpecтъплeниe.

Сега срещу съдията от Окръжния съд във Варшава ce вoди пpoизвoдcтвo зaради paзглeдaнo oт нeгo дeлo, пo ĸoeтo тoй e paзpeшил дocтъп нa жypнaлиcти и e пpиeл, чe дeпyтaти oт мнoзинcтвoтo в пapлaмeнтa ca извъpшили пpecтъплeниe. Във вторник, 9 юни, Дисциплинарната ĸaмapa нa Bъpxoвния cъд paзглeджa иcĸaнeтo нa пpoĸypaтypaтa Тулея да бъде отстранен от длъжност и имунитетът му да бъде свален, за да може срещу него да се води и наказателно производство по обвинение, че е превишил правомощията си. Ако имунитетът му бъде свален и ако той бъде признат за виновен по това обвинение, може да получи между 6 месеца и 3 години затвор.*

В тази история обаче има още един любопитен детайл. Дисциплинарната камара, която във вторник ще разглежда производството срещу Тулея, изобщо не би трябвало да заседава. На 8 април тази година Съдът на Европейския съюз в Люксембург реши, че Варшава трябва незабавно да спре работата на Камарата, защото няма гаранции за нейната независимост и безпристрастност.

В какво е обвинен съдията

Поводът за дисциплинарното производство, което се води срещу Тулея и което може да му струва работата, е, че той е допуснал журналисти на съдебнo заседаниe по дело, което се отнася до гласуването на бюджета за 2017 г. в полския парламент. По това дело съдия Тулея се произнася, че депутати от управляващата партия в Полша умишлено са попречили на народни представители от опозицията да присъстват на гласуването за бюджета за 2017 г.

Заради това, че е допуснал представители на медиите и граждани в съдебната зала докато е произнасял решението си, магистратът е обвинен, че не е изпълнил задълженията си и е превишил правомощията си, като е разкрил информация за разследването. В Полша подобни решения се произнасят обикновено на закрити заседания, но наказателно-процесуалният кодекс дава право на съдията да направи заседанието открито, когато това е „в интерес на правосъдието“, посочва в позицията си неправителствената организация „Адвокати за правосъдие и човешки права“.

Защо във Варшава не харесват Тулея

Съдия Игор Тулея от десетилетия е обект на критики от управляващите в Полша. През 2013 г. името му се разчува в цялата страна след като се произнася по делото на лекар, обвинен в приемане на подкуп, сексуален тормоз и предумишлено убийство.

Съдебният състав, ръководен от Тулея, решава, че хирургът е виновен за получаване на пари и подаръци от пациенти, но е невинен по останалите обвинения. Съдията посочва също, че методите, използвани от прокуратурата по време на разследването, които включват разпити през нощта, заплахи и арести на свидетели, „напомнят за най-тъмните времена на сталинизма“. По-късно обвиненият лекар осъжда Полша в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

След произнасянето на това решение проправителствените медии започват кампания за дискредитиране на Тулея. След като „Право и справедливост“ се връща на власт през 2015 г., представители на партията започват да използват това съдебно решение като пример за корупция в съдебната система и като аргумент за нуждата от реформа.

Сега съдия Тулея казва, че непрекъснато е обект на заплахи. Виждал е хора в Туитър да обсъждат как трябва да бъде убит.

Сега съдия Тулея казва, че непрекъснато е обект на заплахи. Виждал е хора в Туитър да обсъждат как трябва да бъде убит. Два пъти сградата на Окръжния съд във Варшава, където той работи, е евакуирана след като той получава пликове, за които се допуска, че може да съдържат антракс.

В интервю за „Ню Йорк таймс“ през януари тази година той казва, че въпреки това, на което е подложен, смята за свое задължение да се противопостави, когато върховенството на закона е заплашено.

„Трябваше да се сблъскам с тежки последици заради моите решения. Преживях ги и сега се чувствам свободен да изразя мнението си“, казва той пред американската медия. „След година някои от нас може да бъдат отстранени от длъжност и тези, които останат, ще бъдат тормозени, докато станат покорни. Ще се върнем към времената на комунизма, когато съдебната система беше в услуга на политиците. Трябва да отстояваме правата си, докато още можем.“

Срещу Тулея са водени няколко дисциплинарни производства. Той е изправян пред създадената през 2017 г. Дисциплинарна камара и заради реч, произнесена по време на рок фестивал, в която той говори за заплахата за независимостта на съдиите в Полша. Съдията е разпитван и заради сигнал до Съда в Люксмбург, който е подал във връзка с изменения в закона за съдебната власт, с които беше намалена възрастта за пенсиониране на върховните съдии в Полша и беше направен опит част от тях да бъдат отстранени.

Тази и други законови промени доведоха до започване на безпрецедентна процедура по чл. 7 от Лисабонския договор срещу Полша, която предвижда отнемане на правото на глас на държава в Съвета на ЕС като крайна мярка при нарушаване на основополагащ принцип на Съюза.

Управляващите в Полша приеха също промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат наказание за магистрати, които критикуват съдебните реформи на правителството, както и забрана за отправяне на запитвания до Съда на ЕС за тълкуване на европейското законодателство. Една от най-спорните реформи беше създаването на Дисциплинарната камара към Върховния съд, която да разглежда нарушения на тези правила.

Камарата, която не трябваше да заседава

Тя беше създадена през 2017 г. с цел да съблюдава дали магистратите спазват етични стандарти и да налага санкции, ако установи нарушения. Тя се състои от съдии, избрани от Националния съвет за съдебната власт (полският аналог на Висшия съдебен съвет). Неговите членове от своя страна се назначават от полския парламент, което според магистрати не гарантира тяхната независимост.

Трима съдии от Върховния съд на Полша отнесоха въпроса до Съда на ЕС в Люксембург, който през ноември 2019 г. постанови, че полските съдилища трябва да преценят дали Дисциплинарната камара и Националният съвет на съдебната власт са „достатъчно независими“. В отговор полският Върховен съд констатира, че дисциплинарният състав не отговаря на посочените от европейските магистрати изисквания и следователно не може да продължи да работи.

Въпреки произнасянето на полския Върховен съд обаче, Дисциплинарната камара не спря да функционира. Затова през януари 2020 г. Европейската комисия поиска спешно разпореждане от Съда на ЕС за спиране на работата на Дисциплинарната камара с аргумента, че тази система за избиране на членовете ѝ не гарантира безпристрастността и независимостта ѝ, тъй като те са назначени от представители на политически партии.

Съдът в Люксембург публикува в началото на април решение, с което нареди на Полша да спре работата на Дисциплинарната камара докато Съдът не се произнесе окончателно. Европейските магистрати мотивират решението си като посочват, че „аргументите за липса на независимост и безпристрастност на Дисциплинарната камара не изглеждат неоснователни“.

Работата на Дисциплинарната камара към Върховния съд обаче не е спряна от управляващите в Полша, каквото е решението на Съда в Люксембург. А във вторник тя разглежда производството срещу Тулея. Самият той каза пред полски медии, че няма да се яви на заседанието.

Подкрепа за съдия Тулея изразиха няколко организации на магистрати. Освен полската съдийска организация „Правосъдие“, в която самият той членува, в защита на магистрата се обявиха професионални организации като Eвpoпeйcĸaтa cъдийcĸa acoциaция, асоциацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ (МЕДЕЛ), неправителствената организация „Адвокати за правосъдие и човешки права“. Съюзът на съдиите в България също се обяви в подкрепа на полския съдия.

* На заседанието на Дисциплинарната камара във вторник членовете ѝ решиха, че съдия Тулея не е превишил пълномощията си и отказаха да свалят имунитета му, съобщиха полски медии. Прокуратурата може да обжалва това решение. "Фактът, че Камарата взе правилно решение, не променя мнението ми. Тя не трябва да съществува в този си вид", каза Тулея след като решението стана ясно.

XS
SM
MD
LG