Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай подкрепи Русия срещу разширяването на НАТО


Владимир Путин и Си Дзинпин
Владимир Путин и Си Дзинпин

Китай подкрепи Русия срещу възможно разширяване на НАТО. Това стана ясно от съвместно изявление на Москва и Пекин, цитирано от Би Би Си в петък, като в него Украйна не се споменава изрично.

Напрежението между Русия и НАТО ескалира в края на 2021, когато Москва започна да трупа над 100000 военни по границата с Украйна. Това доведе до опасения за нова инвазия в страната. Западът подготви икономически санкции срешу Русия, ако тя се осъществи.

Москва от своя страна твърди, че не възнамерява да предприема военни действия, но поиска от Северноатлантическия алианс да не се разширява на изток, включително и в Украйна. Досега Китай не беше заемала позиция.

В изявлението Москва и Пекин обвиняват НАТО в насаждане на идеологията на Студена война. То идва след разговор между лидерите на двете страни преди откриването на тазгодишните Зимни олимпийски игри.

"Приятелството между (Русия и Китай) няма лимити, няма "забранени" зони" на сътрудничество", пише в изявлението.

В него двете държави изразяват опасения относно новия военен пакт между САЩ, Великобритания и Австрия AUKUS, който трите държави сключиха в края на 2021. Той е с фокус върху региона на Тихия и Индийския океан, като договорът включва обмен на военни технологии и ще позволи на австралийския флот да започне да изгражда атомни подводници.

В изявлението Русия също така изказва подкрепа към т. нар. Политика на единен Китай, според която Тайван някой ден отново ще стане част от територията на китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG