Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски генерал призова Москва да не напада Киев и Путин да подаде оставка


Генерал-лейтенант Леонид Ивашов
Генерал-лейтенант Леонид Ивашов

Пенсионираният генерал-лейтенант Леонид Ивашов, председател на „Общоруските офицерски събрания“, излезе с позиция срещу евентуална война на Русия срещу Украйна. Той обвини ръководството на държавата и конкретно Владимир Путин в подготовка на военни действия и призова президента да подаде оставка.

В последните месеци Русия струпа над 100 хил. войници по границата си с Украйна. САЩ и НАТО определиха действията на Москва като сигнал за потенциална инвазия. Засега от Кремъл отхвърлят тези обвинения. Според Киев струпаните до момента руски войски не са достатъчни за пълномащабна инвазия.

С какво разполага украинската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

В своята позиция, публикувана на 31 януари, Ивашов заявява, че в миналото СССР е влизал във война само „по принуда, когато не е имало алтернатива и когато са били засегнати жизненоважни интереси на страната и обществото“. Според генерала в момента единствената опасност е насочена към вътрешнополитическата обстановка, а външните заплахи „не са критични“.

„Като цяло стратегическата стабилност се запазва, ядрените оръжия са под добър контрол, НАТО не трупа сили и не показва враждебна активност“, пише генералът, който добавя, че Украйна е независима държава и има право да взема решения за отбраната си. По думите му отказът на голяма част от света да признае анексията на Крим е убедително доказателство за „провала на руската външна политика“.

Ивашов твърди, че атака срещу Украйна ще превърне украинци и руснаци завинаги в смъртни врагове и ще постави под заплаха съществуването на Русия като държава.

Между 1996 и 2001 г. Ивашов е начело на главното управление за международно сътрудничество към Министерството на отбраната на Русия, като е заемал и други ключови постове в отбраната. През 1999 г. придобива популярност заради острото си противопоставяне на действията на НАТО в Сърбия. Той е известен с националистическите и просъветските си нагласи.

„Общоруските офицерски събрания“ е обществена организация, която обединява всички резервисти с просъветски и националистически ценности. Сред членовете има редица изявени имена като полковник Владимир Квачков.

През уикенда Полша прие първата част от допълнителните сили на НАТО, които се разполагат по източния фронт на алианса заради напрежението между Русия и Украйна. Очаква се общо 3000 американски войници да пристигнат в следващите дни, а 1700 от тях ще бъдат позиционирани в Полша.

През миналата седмица лидерите на САЩ и Европейския съюз обявиха „тотално единство“ по отношение на руската заплаха в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG