Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" може да има дефицит от 250 млн. лева, твърдят от новия Съвет на директорите


 Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов на заседание комисията по енергетика, 8 февруари 2022.
Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов на заседание комисията по енергетика, 8 февруари 2022.

"Булгаргаз" рискува паричен дефицит от 250 млн. лева, показва прегледът на банковите сметки и ангажиментите на дружеството.

В прессъобщение на държавната компания се казва, че прогнозните плащания за февруари са в размер на 650 млн. лева, а очакваните парични постъпления са приблизително за 400 млн. лева.

Дружеството прогнозира паричен дефицит в размер на 250 млн. лева, който новият Съвет на директорите на "Булгаргаз" ЕАД трябва да осигури в най-кратки срокове, за да може да се плати доставката на природен газ по договорите с руския и азерския доставчик, както и задълженията към бюджета за ДДС (приблизително 100 млн. лева) и за акциз.

Новината идва десет дни след смяната на цялото ръководство на "Булгаргаз". Тя беше последвана от многобройни обвинения към правителството, отправени от представители на ГЕРБ, БСП, ДПС и лява извънпарламентарна опозиция. Обвиненията бяха включително за кражби, извършени от новото ръководство на дружеството, в рамките на броени дни след назначаването му.

По-рано правителството беше мотивирало уволнението на старото ръководство с "работа против интересите на страната".

По данни на "Булгаргаз" от вторник в сметките на дружеството към 3 февруари е имало само 640 хил. лв. и са усвоени 51,730 млн. лв. овърдрафти от различни банки.

Според новото ръководство на дружеството е било очевидно, че "Булгаргаз" е с влошен паричен поток още от октомври 2021 г., тъй като в края на 2021 г. са направени две цесии с "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) на вземания от "Топлофикация София" в размер на 206 млн. лв. и въпреки това дружеството е приключило 2021 г. с наличност по банкови сметки от само 2 млн. лева.

От обществения доставчик допълват, че след регистрацията на държавната газова борса - "Газов Хъб Балкан", "Булгаргаз" е търгувал на нея, но със силно ограничен брой търговци. В периода до юни 2021 г. "Булгаргаз" изключва търговията с определени участници в пазара, като реализираните сделки са се осъществявали само с четирима участници на организирания борсов пазар, при положение че към настоящия момент на борсата са регистрирани 49 търговци.

След като частната газова борса "Българска енергийна търговска платформа" се регистрира като действаща борса на природен газ, ръководството на "Булгаргаз" започва да предлага и реализира продажби на значителни количества природен газ и там. Регистрираните членове на "Българска енергийна търговска платформа" са значително по-малко от тези на "Газов Хъб Балкан" ЕАД. Към настоящия момент те са 14.

Сделките на "Българска енергийна търговска платформа" са били сключвани с не повече от трима търговци на природен газ, като значителни обеми са търгувани основно с един търговец, добавят от "Булгаргаз".

Една от първите стъпки, които е предприел новият Съвет на директорите на "Булгаргаз" е била да проучи реализираните търговски сделки на двете платформи, като в резултат на извършената проверка се установява следната информация само за декември 2021 г., когато държавното дружество реализира през борсите най-голямо количество природен газ: "Булгаргаз" е оперирал и на двете борси, като сделките, реализирани през посочения период на "Българска енергийна търговска платформа", са на по-ниска цена от тези на "Газов Хъб Балкан". Това е довело до пропуснати ползи за Булгаргаз в общ размер на 1 677 233 лева, се твърди в прессъобщението на обществения доставчик.

"Булгаргаз" смята, че към настоящия момент ликвидността на "Газов Хъб Балкан" е по-голяма, предвид по-големия брой участници, регистрирали се за търговия на природен газ. В съобщението се казва още, че са премахнати ограниченията за търговия с част от участниците на тази борса, наложени от предишното ръководство на дружеството, с цел разширяване на възможностите за сделки с повече участници на българския газов пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG