Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев и управляващите критикуваха разпита на премиера, а опозицията го иронизира


Президентът Румен Радев по време на дипломирането на лекарите от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицинския университет

Призоваването на премиера Кирил Петков да предостави на прокуратурата "пълен списък" на хора, които според него стоят в основата на корупционните схеми в България, е "форма на институционално изнудване". Това коментира в сряда президентът Румен Радев.

"Виждаме как миналото търси реванш", каза държавният глава пред медиите, добавяйки, че се надява "лидерите на партиите в коалицията да застанат зад премиера".

Малко след това от управляващото мнозинство подкрепиха премиера, критикувайки прокуратурата за това, че е предприела "пиар акция" с разпита му. От опозицията обаче иронизираха поведението на министър-председателя.

Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова бяха призовани във Върховната касационна прокуратура, след като главният прокурор Иван Гешев разговаря с министър-председателя в петък.

В понеделник държавното обвинение съобщи, че Петков е споменал "имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната" и затова е призован с Бориславова да посочат кои са тези хора.

Радев коментира и решението на Конституционния съд, който във вторник прие, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор. През лятото Висшият съдебен съвет (ВСС) не пожела да разгледа такова искане от служебния правосъден министър Янаки Стоилов и той сезира конституционалистите.

"Песимист съм в този състав Висшият съдебен съвет да вземе рационално решение", заяви президентът по повод намеренията на настоящата правосъдна министърка Надежда Йорданова също да поиска отстраняването на Гешев.

Според Радев въпросът в случая е дали това мнозинство във ВСС има необходимите морални и професионални качества, за да вземе правилното решение.

На въпрос за напрежението около "Булгаргаз" държавният глава отговори, че очаква правителството да действа прозрачно, като дава навреме цялата информация по актуалните теми, за да няма съмнения на задкулисни действия.

"Издаването на т.нар "златни паспорти" е порочна практика, която трябва да се спре", добави още Радев по повод образуваното от спецпрокуратурата разследване по сигнал на ДПС за престъпна схема в даването на българско гражданство срещу инвестиции.

Държавният глава присъства в сряда на тържественото връчване на дипломите на новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицинския университет в София.

Явяването на премиера Петков в прокуратурата провокира политически реакции в парламента по-късно в сряда. От управляващото мнозинство декларираха подкрепата си за него, докато от ГЕРБ коментираха, че не виждат нищо нередно в призоваването му на разпит.

"Всички стоим твърдо зад премиера, че това е една форма на пиар акция и реакция на страх, след като ние вече сме изразили публично и от трибуната на Народното събрание, че нямаме доверие в действията на прокуратурата и очакваме оставката на г-н Гешев, така че неговата реакция в тази посока е донякъде предвидима", коментира лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че главният прокурор "очевидно се е самозабравил и проявява определена слабост в момента", а Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи поведението на прокуратурата като "институционален натиск".

"Г-н Петков в продължение на няколко дни твърдеше и в интервюта, и в публични изяви, че има информация за хора, които са участвали в престъпления, в корупция. Прокуратурата предприема, доколкото виждам, едно рутинно действие да поиска информация от него, защото става въпрос за министър-председателя, под чието ръководство са всички служби и МВР", каза от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.

Според него "би било проблем, ако той отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи".

Хамид Хамид от ДПС пък коментира иронично, че вече се е объркал кой кого ще разпитва: "В държава, която си има цар, сигурно царят разпитва. Нямам идея. Най-вероятно царят има такива правомощия в някои държави. Обърнете се към цар Киро."

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов Петков трябва да бъде "по-смел" и ако твърди, че Гешев е корумпиран, да му го каже в очите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG