Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разговор с глухи хора." Лавров се срещна с външната министърка на Великобритания


Министърката на външните работи на Великобритания Лиз Тръс и руският ѝ колега Сергей Лавров в Москва, 10 февруари 2022
Министърката на външните работи на Великобритания Лиз Тръс и руският ѝ колега Сергей Лавров в Москва, 10 февруари 2022

Външната министърка на Великобритания Лиз Тръс предупреди Москва, че потенциално нападение над Украйна ще бъде "пагубно", а нейният колега Сергей Лавров отговори, че заплахите няма да доведат "доникъде". Той определи срещата между двамата като "разговор с глухи хора". Това се случи в четвъртък, когато Тръс беше на посещение в Москва.

Визитата на британската външна министърка беше част от поредицата дипломатически срещи между съюзниците от НАТО и Русия заради кризата около Украйна. В края на миналата година Москва струпа над 100 000 военни близо до границата си с Украйна, а Западът определи тези действия като прелюдия към инвазия.

"Една война в Украйна би била пагубна за руския и украинския народ и за европейската сигурност", каза Тръс в четвъртък и добави, че Великобритания "не може да игнорира" струпването на руски войски и "опитите за подкопаване на украинския суверенитет". Тя призова Лавров да изостави "реториката на Студената война".

В отговор руският външен министър предупреди, че заплахите на Запада спрямо Москва могат само да изострят напрежението.

"Идеологически подход, ултиматуми, заплахи - това е път заникъде", каза Лавров по време на съвместната пресконференция след края на срещата. "Честно казано, съм разочарован от това, че се получи един разговор на ням с глух, сякаш се слушаме, но не се чуваме", заяви още той.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън пристигна в Брюксел. Той обсъди кризата около Украйна заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Пред журналисти Джонсън коментира, че според британското разузнаване ситуацията остава "мрачна". Според него в Кремъл все още не е взето решение дали да бъде нападната Украйна.

"Трябва ясно да заявим, че има принципи, с които няма да направим компромис, включително правото на всяка европейска демокрация да се стреми към членство в НАТО", написа Джонсън в Туитър.

По-късно британският премиер се очаква да посети и Варшава, където ще се срещне с полския президент Анджей Дуда.

Визитите на Тръс и Джонсън са част от продължаващите усилия на Запада за дипломатическо решение на кризата около Украйна. Преди дни френският президент Еманюел Макрон посети Москва и Киев, където разговаря с руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски.

След срещата му с Макрон Путин намекна, че е постигнат напредък. Официално Кремъл отрича да планира нахлуване в Украйна и обвинява Запада в "истерия" и провокиране на напрежение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG