Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев потвърди, че доставката на изтребителите F-16 ще се забави с неопределено време


Първоначално договорът предвиждаше изтребителите ще бъдат доставени до 2023 г.
Първоначално договорът предвиждаше изтребителите ще бъдат доставени до 2023 г.

Доставката на изтребителите F-16 ще се забави, но продължава да не е ясно с колко време. Това потвърди президентът Румен Радев, след като изслуша представения от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов "Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021".

Първоначалната информация за забавянето дойде във вторник. Тогава министърът на отбраната Стефан Янев съобщи, че е бил уведомен от фирмата производител, че доставката на 8-те изтребителя F-16 Block 70 ще закъснее. В сряда той се срещна и лично с представители на компанията.

"Има вече информация, че ще има закъснение и то не е малко", потвърди в четвъртък президентът Румен Радев. "Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили, поставя на изпитание личния състав", каза още Радев.

По думите му вследствие на забавянето е възможно България да не може да охранява сама своето въздушно пространство, "което е въздушно пространство на НАТО". На въпрос с колко точно ще закъснее доставката президентът каза, че отговор трябва да даде Бойко Борисов и неговото правителство, тъй като те са сключили договора за покупката. Стефан Янев също потвърди, че не е ясен срокът на забавянето.

В отговор от ГЕРБ предложиха в случай на закъснение правителството да поиска от САЩ помощ при организацията на "еър полисинг" (охрана на въздушното пространство).

Сделката за F-16 беше одобрена от Народното събрание през лятото на 2019 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тогава те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, оспорващ високата цена на изтребителите и липсата на национален консенсус за покупката.

Преди това парламентът промени държавния бюджет, за да увеличи разходите, като бюджетният дефицит скочи от 400 млн. на 2.228 млрд. лева. Около месец по-късно България преведе и цялата сума от 1.256 милиарда долара за закупуването на новите изтребители. Първоначално договорът предвиждаше изтребителите ще бъдат доставени до 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG