Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанас Атанасов беше преизбран начело на "Демократи за силна България"


Атанас Атанасов (в средата) по време на 17-то Национално събрание на ДСБ, 12 февруари 2022 г.
Атанас Атанасов (в средата) по време на 17-то Национално събрание на ДСБ, 12 февруари 2022 г.

Атанас Атанасов остава лидер на "Демократи за Силна България"(ДСБ), след като беше преизбран на председателския пост. Това стана по време на 17-то Национално събрание на партията, което се проведе в събота в София.

490 души избираха между двама кандидати - самия Атанасов, за когото гласуваха 288 делегати и заместничката му Цецка Бачкова, която получи подкрепа от 199 души.

ДСБ е част от "Демократична България", която влиза в управлението на страната. Форумът, проведен в събота, беше свикан след като миналата година изтече маандата на досегашното ръководство.

На изборите през ноември коалицията "Демократична България" (ДБ) получи по-малко гласове, отколкото на предишните избори, проведени през 2021 г. Това доведе до оставки на лидерите на други две формации в обединението - тези на "Да, България" и на "Зелено движение". По-късно Христо Иванов беше преизбран на лидерския пост на "Да, България".

Атанасов не подаде оставка, но пое отговорност за загубата на гласове и насрочи провеждането на партийния форум.

Евродепутатът Радан Кънев, който беше номиниран за кандидат за председателския пост в ДСБ, отказа да участва в надпреварата. Той не присъства и на заседанието в събота, защото е под карантина в Брюксел.

В отчета си пред делегатите Атанас Атанасов коментира факта, че антикомунистическата ДСБ е влязла в правителство, където един от коалиционните партньори е социалистическата партия - наследник на БКП. Той определи участието на ДСБ в тази коалиция като труден, но правилен избор.

"Нито една партия не разполагаше с достатъчно гласове, за да състави мажоритарно правителство. Имахме избор да влезем в управлението или да подкрепим новото правителство извън него. Решението беше трудно именно заради БСП. Искахме обаче ясно да подчертаем, че не бихме подкрепили правителство с мандата на ГЕРБ, ДПС и БСП", каза в събота Атанасов.

По думите му "Продължаваме промяната" (ПП) е спечелила онези "трудно извоювани" гласове от коалицията "Демократична България", които са били в "меката периферия".

"Те предложиха на избирателите лъскава опаковка с положителна кампания, част от посланията бяха наши. Те успяха обаче да предоставят изход от кризата - нещо, което ние не можехме да предложим", каза Атанасов.

Той добави, че е доволен от това, че част от посланията на ДСБ сега са послания на обществото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG