Връзки за достъпност

Извънредни новини

Канада ще замразява извънредно банковите сметки на протестиращи


Канадският премиер Джъстин Трюдо, Отава, 2021.

Банките в Канада ще могат да замразяват сметките на всички, свързани с протестите срещу противоепидемичните мерки, без необходимост от съдебна заповед. Това съобщи Би Би Си във вторник, като мярката се прилоага по разпореждане на премиера Джъстин Трюдо.

Протестите срещу противоепидемичните мерки в Канада започнаха преди повече от две седмици в Отава, като след това се разпространиха в други канадски градове, както и редица европейски страни.

Протестиращите временно блокираха два ключови гранични пункта със САЩ, през които преминава стока за стотици милиони долари дневно. В неделя протестите на единия от тях, моста Амбасадор, бяха разпръснати от полицията. Демонстранти има все още в столицата Отава.

По думите на Трюдо мерките са "за лимитирано време", "разумни и пропорционални". Той добави, че няма да бъдат разполагани военни.

Решението на Трюдо се позовава на местния Закон за извънредните ситуации, който може да се прилага в "спешни и критични ситуации", които "сериозно застрашават живота, здравето или безопасността на канадци". Законните протести не попадат в тази категория, въпреки че в понеделник правосъдният министър на Канада Дейвид Ламети съобщи, че необходимите условия зяа прилагане са налични.

Освен блокирането на банковите сметки може да се очаква и суспендиране на застраховките на превозните средства на хора, свързани с протеста. Това каза заместник-министър председателят Кристиа Фрийланд, като добави, че се разширяват правилата срещу "финансирането на терористи" и платформи за краудфъндинг - начин за набавяне на финансови средства чрез покани към много хора да осигурят малки суми.

Нейните думи идват на фона на информация от хакери, разкрили над 93 хиляди дарения на стойност 8,4 милиона долара през платформата GiveSendGo, пише Би Би Си. Средствата са за шофьорите на камиони, по чиято инициатива започват протестите в самото начало.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG