Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
13:27 12.7.2022

ЕС одобри нова помощ за Украйна от 1 милиард евро 

Министрите на финансите на страните от Европейския съюз (ЕС) одобриха във вторник изплащането на нова финансова помощ от 1 милиард евро за Украйна.

Така общата помощ от 27-те страни членки за Киев достигна 2,2 милиарда евро, предаде Франс прес.

По думите на чешкия министър на финансите Збинек Станюра, чиято страна е ротационен председател на ЕС, новата помощ "има за цел да отговори на най-спешните нужди на Украйна от непосредствено финансиране".

13:23 12.7.2022

Руски ракети са поразили медицински заведения и жилищни сгради в Николаев 

Най-малко 12 души бяха ранени при обстрел през нощта срещу вторник поа южния украински град Николаев, съобщи днес областният губернатор Виталий Ким, цитиран от Ройтерс.

Той уточни, че руски ракети са поразили две медицински заведения и жилищни сгради. Русия продължава да отрича, че нанася удари по цивилни обекти.

12:04 12.7.2022

Разположение на руските сили в Източна Украйна

Тази карта показва напредъка на руските сили в Източна Украйна и какви територии контролират те.

10:40 12.7.2022

Руските сили признаха за жертви при украински удар в Херсонска област

Руските окупационни власти в южната Херсонска област на Украйна обявиха, че седем души са загинали, а повече от 60 са ранени при удар на украинската армия през нощта срещу вторник, съобщи Франс прес.

Ръководителят на проруската военно-гражданска администрация в град Нова Каховка потвърди за жертвите в Телеграм.

Междувременно различни украински източници разпространиха видео, за което се твърди, че показва експлозия, причинена от удар, нанесен с американска система HIMARS.

Появиха се и твърдения, че при атаката е бил ликвидиран началник щабът на 22 армейски корпус на руската армия ген. Артьом Насбулин, но засега липсва потвърждение от независими източници.

08:11 12.7.2022

Москва улесни даването на руско гражданство на украинци. Киев осъди решението

Всички украинци, които искат да придобият руско гражданство, вече могат да се възползват от улеснена процедура. Това предвижда указ на руския президент Владимир Путин, подписан в понеделник. Украинското правителство остро осъди това решение, определяйки го като поредно посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на страната.

Досега тази по-бърза процедура за придобиване на руско гражданство важеше само за жителите на окупираните от руските сили източни украински територии. Новият указ на Путин предвижда, че всички граждани на Украйна могат да се възползват от нея.

07:20 12.7.2022

Жертвите на руския ракетен удар по жилищен блок в Часор Яр вече са над 30

Тридесет и една са вече жертвите на руския удар, засегнал жилищна сграда през нощта в събота срещу неделя в източния украински град Часов Яр, предаде Франс прес, като се позова на украинските служби за бърза помощ.

От отломките на сградата са извадени 30 трупа, девет души са спасени, локализирано е едно тяло, но все още не е извадено, се казва в съобщение във Фейсбук на Украинската служба за извънредни ситуации.

Часов Яр е с население от 12 000 души и е разположен в Донецка област, която се превърна в приоритетна цел на руските сили, след като изцяло превзеха Луганска област.

13:49 11.7.2022

Русия обстрелва градове в Донецка област в подготовка за нова офанзива на изток

Русия подлага градове в Донецка област на масиран обстрел в подготовка за нова офанзива в източния украински регион. Това съобщи в понеделник генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от Ройтерс.

По последни данни 24 души са убити при руския ракетен удар по жилищен блок в Часов Яр. Шестима са спасени и са разчистени 137 тона отломки, каза още украинската спасителна служба. Пететажната сграда в града в Бахмутски район, Донецка област, бе поразена в събота вечерта. Предишните данни бяха за 15 убити.

Русия отрича да взима под прицел цивилни при своята "специална военна операция" в Украйна, припомня Ройтерс.

Според украинския генерален щаб руската армия се подготвя за активизиране на военните действия по посока на Краматорск и Бахмут, съобщи УНИАН.

Заедно със съседната Луганска област, която вече бе превзета от Русия и подкрепяните от нея сепаратисти, Донецка област формира промишления регион Донбас, чието завладяване е една от основните цели на руската инвазия в съседната страна.

Украинският генерален щаб каза още, че руската армия подлага на обстрел с артилерия, ракетни установки за залпов огън и танкове района на Харков, предаде Ройтерс.

Той е вторият по големина град в Украйна, в който са били ударени учебно заведение и къща. При тези атаки е ранен един човек, съобщи губернаторът на североизточната Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Франс прес.

11:09 11.7.2022

Къде са разположени руските сили в Източна Украйна

Тази карта показва къде са разположени руските сили в Източна Украйна.

13:52 10.7.2022

15 убити след руска атака срещу жилищна сграда в Донецка област

15 души са убити, а още 20 се смятат за затрупани след руска ракетна атака срещу жилищна града в град Часов Яр, Източна Украйна.

Според областния управител Павло Кириленко атаката е била извършена с руски ракети „Ураган“. Ударът е сринал част от пететажната жилищна сграда.

Според една от пострадалите, цитирана от Ройтерс, ударите срещу сградата са били три. Тя е успяла да се спаси в подземните помещения.

Местни служители на бърза помощ съобщиха, че успяват да контактуват със затрупаните под останките от жилищната сграда.

В същото време от руското министерство на отбраната съобщиха, че са унищожили складове в Часов Яр, в които са били поместени американски гаубици M777.

След превземането на Луганска област, руската армия прави опити да направи същото и с Донецка област. В последните дни руските сили започнаха интензивни бомбардировки по цялата фронтова линия в района.

08:10 10.7.2022

Русия с нови ракетни удари. САЩ поискаха Китай да застане срещу инвазията

Американският държавен секретар Антъни Блинкен настоя Китай да се противопостави на продължаващата инвазия на Русия в Украйна. Това се е случило в петчасов разговор с външния министър на Китай Ван И по време на срещата на страните от Г-20.

По думи на Бликен Пекин няма как да остане неутрален по отношение на конфликта, който застрашава международния ред. Обсъдени са били и китайската активност спрямо Тайван, ядрената програма на Северна Корея, както и двустранните отношенията между САЩ и Китай.

Блинкен съобщи също, че Вашингтон ще предостави допълнителни 368 млн. долара хуманитарна помощ на Украйна.

През последното денонощие Русия извърши серия ракетни удари срещу цивилни цели в Донецка област. Четирима цивилни бяха убити в град Сиверск, а в Друживка беше унищожен супермаркет, край който се появи и голям кратер. Тежки боеве се водят и за стратегически позиции в районите на Николаев и Харков.

По данни на Би Би Си за последните 24 часа руските сили не са отбелязали сериозен напредък в опита си да завземат нови територии.

15:00 9.7.2022

"Стрелят по цялата фронтова линия". Русия с опит да напредне в Донецк

Русия е започнала масови бомбардировки по цялата фронтова линия в Донецка област. Руските войски се опитват да напреднат в района, но до момента са удържани от украинската армия. Това написа в свой пост в Телеграм лидерът на Луганската областна администрация Сергей Хайдай.

„Врагът се опитва да напредне от селищата в Луганска област към първите селища в Донецка област. Руснаците стрелят по цялата фронтова линия“, каза Хайдай.

По-рано западните разузнавания съобщиха, че руските сили могат да опитат временно да спрат офанзивата си. Това беше заявено и от съветника на Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

В събота от Министерството на отбраната на Великобритания съобщиха, че Русия започва да използва все по-стара техника и оръжия на фронта, което е знак за започващото изчерпване на арсенала им. В Обединеното кралство вече започна и обучението на първата група войници от Украйна. В следващите месеци през подобна подготовка трябва да преминат общо 10 хил. войници.

В петък Зеленски призова Запада да предостави допълнително модерно оръжие на Киев.

08:08 9.7.2022

Зеленски поиска още оръжия за Украйна. Сепаратистите подготвят екзекуции на чужденци

Володимир Зеленски призова Запада да предоставяне допълнително оръжие за Украйна, докато въоръжените ѝ сили се опитват да спрат руското военно настъпление в Донбас. Украинският президент посети войници в Днепропетровска област, която се намира в източната част на страната в близост до фронта.

Киев за пореден път изказа благодарности към Вашингтон за предоставянето на ракетните системи HIMARS, които имат голям обхват.

„Това е, което ни помага да оказваме натиск върху врага“, написа в Туитър Зеленски. Той добави, че страната му се нуждае от допълнителна помощ и от европейската общност.

Сепаратистите от самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ разчистиха пътя към изпълнението на екзекуции на чужденци. Това се случи, след като местният парламент отмени мораториума върху смъртното наказание, съобщи ДПА.

Двама британски и един марокански гражданин вече бяха осъдени на смърт от сепаратистите преди месец. Те бяха обвинени, че са се сражавали като наемници в украинската армия. От подобна присъда са заплашени и двама американци. Киев твърди, че тези мъже са редовни войници, които трябва да бъдат третирани като военнопленници.

08:04 8.7.2022

Путин твърди, че Русия не е започнала "нищо сериозно"

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия едва е започнала военните си действия в Украйна и предизвика западните страни, които подкрепят Киев, да се опитат да победят Русия на бойното поле.

08:01 8.7.2022

Харков, Краматорск и Авдиевка са под обстрел

Руските сили увеличават въздушните удари в опит да превземат целия източен регион Донбас в Украйна на фона на предупреждението на руския президент Владимир Путин, че Русия все още не е започнала сериозно кампанията си. Трима души бяха убити и петима ранени в района на Харков при един от въздушните удари, съобщиха властите в региона на 7 юли.

„Молим жителите на Харков да бъдат максимално внимателни. Не оставайте по улиците на града, ако няма спешна нужда. В крайна сметка врагът нанася коварни удари по жилищни райони и гражданска инфраструктура“, каза регионалният командир Олег Синегубов в Телеграм.

Павло Кириленко, ръководител на военната администрация на Донецк, каза, че руските атаки са ударили цивилни цели в индустриалния град Краматорск и в Авдиевка, убивайки двама души и ранявайки осем. Преди удара по Краматорск Кириленко каза, че руските бомбардировки са убили най-малко седем души през последните 24 часа. Подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк съобщиха, че един човек е загинал и 11 са ранени от украински обстрел. Твърденият ане могат да бъдат потвърдени от независими източници.

12:11 7.7.2022

Западните оръжия работят "много мощно", казва Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че оръжията, които западните държави изпратиха на Украйна, оказват голям ефект на бойното поле.

„Накрая се усеща, че тежката артилерия – оръжията, които получихме от нашите партньори – работи много мощно“, каза той във видеообръщение в сряда.

По думите му ураинската армия е нанесла „много забележими удари по складове и други точки, които са важни за логистиката на окупаторите. Според него това значително намалява потенциала на руската армия.

Той казва, че украинските сили в момента напредват в няколко посоки, включително на юг в районите на Херсон и Запорожие.

В същото време украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че той и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са „координирали стъпки за ускоряване на доставката на оръжия от САЩ и други партньори."

Русия в момента засилва офанзивата си за превземане на Донбас.

Украинските власти призоваха призоваха цивилните да се евакуират от Славянск и други части на Донецка област.

09:23 7.7.2022

Какво контролират руските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна

Тази карта показва разположението на руските сили в Източна Украйна към 7 юли.

14:32 6.7.2022

Руски ракети удариха къщи в източния украински град Торецк

Руски ракети са поразили частни къщи в град Торецк в Източна Украйна. Това съобщи управителят на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко. По предварителни данни трима души са под развалините на сградите.

"Ракети удариха две къщи. Знае се за един ранен. Също така, по предварителна информация, трима души са под развалините – провежда се спасителна операция", написа Кириленко в Телеграм.

"Русия превърна цялата Донецка област в гореща точка, където е опасно да бъдеш цивилен. Призовавам всички - евакуирайте се! Евакуацията спасява животи", написа Кириленко.

14:22 6.7.2022

Русия няма да спре войната с превземането на Донбас. Изводът е на американския Институт за военни изследвания. Той предлага най-малко три аргумента за подобно заключение.

Първият е изказване на секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев, направено във вторник. Тогава той каза, че руската военна операция в Украйна ще продължи, докато Русия не постигне своите цели за защита на гражданското население на Донбас от "геноцида", за "денацификацията" и демилитаризацията на Украйна.

Друг аргумент за това, че Русия се готви за дълга война, са думите на Владимир Путин от неделя. Тогава му докладваха, че Луганска област е вече в руски ръце, а той каза, че сега руските войници трябва "да си починат и да подсилят своите боеви възможности".

Трети аргумент е мобилизацията на хора в руската армия. Тя вече протича и на окупираните територии. Украинци от завзетите земи биват влючвани в състава на Втори армейски корпус (това са силите на "Луганската народна република", ЛНР). Този корпус претърпя много жертви в боевете за Лисичанск и Северодонецк.

09:47 6.7.2022

В Украйна отмина нощ на повсеместна въздушна тревога. Сирените са звучали и в западните райони на страната, които се смятат за по-защитени от руската агресия.

Усилват се и боевете за Славянск - основната засега цел на руската армия, която би й позволила да установи контрол над Донецка област.

16:12 5.7.2022

1 загинал и 7 ранени при обстрел на централен пазар в Славянск

Руски обстрел над централен пазар в Славянск е довел до седем жертви. Това съобщи кметът на града Вадим Лях. Украинската служба на радио "Свобода" публикува снимки от мястото.

Заредете още

XS
SM
MD
LG