Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

на живо Войната: Ситуацията в Харковска област е трудна, но под контрол, твърди Зеленски

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
13:24 19.7.2022

Русия нанася удари по градове в цяла Украйна

Русия активизира обстрелите си по градове на територията на цяла Украйна на фона на твърдения на Киев, че благодарение на доставките на западни оръжия украинската армия вече нанася "значителни загуби" на окупаторите.

През изминалото денонощие руските сили обстреляха интензивно северния град Суми, атакуваха с касетъчни бомби южния Николаев и нанесоха ракетен удар по съседния му град Одеса, съобщават украинските власти, цитирани от Ройтерс.

08:20 19.7.2022

Зеленски отстрани още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски отстрани от длъжност още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), предадоха ДПА и АП. В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски каза, че решението засяга персонал на СБУ на различно равнище. По думите му "причините са сходни - незадоволителни резултати от работата".

В неделя украинският президент отстрани от длъжност началника на СБУ Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се аргументира с недоволството си от факта, че над 60 служители на СБУ и прокуратурата са останали в територии, окупирани от Русия - нещо, което властите в Киев смятат за предателство.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, каза, че близо пет месеца след началото на войната, продължава откриването на руски шпиони в държавните институции. Според анализатори обаче целта на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са оглавявани от хора, назначени преди руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП, цитирана от БТА.

18:32 18.7.2022

Частната групировка "Вагнер" участва във войната според британското разузнаване

Русия използва частната военна групировка "Вагнер", за да подсили фронтовите си сили при нахлуването си в Украйна. В ежедневната си сводка относно развитието на войната в Украйна британското военно разузнаване съобщи в понеделник, че "Вагнер" понижава своите стандарти за набиране на персонал и наема затворници и лица, които са били в черния списък, което може да оказва влияние върху руската военна ефективност. Смята се, че "Вагнер" се контролира от Евгений Пригожин, близък сътрудник на руския президент Владимир Путин.

15:23 18.7.2022

Шефът на тайните служби и главният прокурор на Украйна не са уволнени, а временно отстранени

Началникът на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и главната прокурорка Ирина Венедиктова не са уволнени, а временно отстранени от длъжност до приключване на текущи разследвания, съобщи Андрий Смирнов, високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски.

Президентът каза в неделя, че е уволнил висшите служители заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Смирнов, заместник-началник на президентската канцелария, уточни днес пред украинска телевизия, че двамата служители не са уволнени. Венедиктова е освободена от длъжност, а Баканов е "временно отстранен от изпълнение на задълженията си" до приключването на проверки и разследвания.

В отговор на въпрос дали двамата ще могат да се върнат на постовете си, ако разследването ги оневини, Смирнов подчерта, че "живеем в спазваща законите страна" и той, разбира се, може да си представи такава възможност.

Причините за взетото от президента решение са, че "президентът и всички ние достатъчно дълго чакахме от ръководителите на тези ведомства конкретни и може би по-радикални резултати за прочистване от колаборационисти и изменници на държавата", добави Смирнов, цитиран от Би Би Си. И двамата служители са отдавнашни сътрудници на Зеленски, а с Баканов президентът се познава от дете.

15:10 18.7.2022

6 цивилни са загинали при обстрел в Източна Украйна

Шестима цивилни са загинали след руски обстрел рано сутринта над град Торецк в украинската Донецка област, предаде украинската служба за извънредни ситуации.

Спасителите са открили пет тела под развалините, а един човек е бил изваден жив, но е починал в болница, се казва в съобщението на ведомството във "Фейсбук". Русия твърди, че в своята "специална военна операция" в Украйна не напада умишлено цивилни лица.

Украинската агенция Укринформ допълни, че в резултат на пряко попадение на снаряд е била разрушена двуетажна сграда в Торецк, в която е имало хора, като освен човекът, който е починал в болница, има и още двама, които са оцелели.

12:19 18.7.2022

Шойгу е разпоредил руската армия да унищожава приоритетно украинските ракетни системи с голям обсег

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е разпоредил на армията да се съсредоточи главно върху унищожаването на украинските ракетни и артилерийски установки с голям обсег. Това съобщи в понеделник руското министерство на отбраната.

Киев съобщава, че е нанесъл с ракетни системи за залпов огън, доставени от Запада, поредица удари по 30 руски логистични обекта и складове с муниции, припомня Ройтерс. Агенция ТАСС допълва, че в заповедта си Шойгу твърди, че вражеските ракетни и артилерийски установки с голям обсег нанасят удари по жилищни квартали в населени места в Донбас и са използвани за умишлено унищожаване на полета с пшеница, а също и на зърнохранилища.

12:13 18.7.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва разположението на руските сили в Украйна към 18 юли.

09:32 18.7.2022

Русия се подготвя за украинска контраофанзива на юг

Руските войски започнаха да укрепват позициите си в ключови градове и региони в южната част на Украйна в очакване на украинска контраофанзива. Британското министерство на отбраната съобщи в неделя, че Русия премества войски и оборудване в Херсон, Мариупол, Мелитопол и Запорожие, където по-рано Русия окупира най-голямата ядрена централа в Европа.

„Предвид натиска върху руската работна сила, подсилването на юг, докато битката за Донбас продължава, показва сериозността, с която руските командири гледат на заплахата“, се казва в британското изявление.

Новината идва на фона на изказване на украински военен, според когото Русия се готви за следващия етап от офанзивата си в Украйна след заповеди от Москва да засили военните операции. Основната цел по негови думи е пълно превземане на провинциите Донецк и Луганск на изток, но и с продължаване на атаките в централна, североизточна и южна Украйна.

06:19 18.7.2022

Зеленски отстрани главната прокурорка и шефа на Службата за сигурност на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в традиционното си среднощно обръщение, че е отстранил от длъжност главната прокурорка Ирина Венедиктова и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов. Причината са установени факти за държавна измяна, извършена от представители на двете институции.

По думите не Зеленски към днешна дата са образувани 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на прокуратурата, а по 198 наказателни производства съответните лица са били уведомени за подозренията срещу тях.

“По-специално, повече от 60 служители на агенции и СБУ са останали на окупираната територия и работят срещу нашата държава”, каза Зеленски в своето видеообръщение, публикувано във Фейсбук.

Украинският президент добави, че “подобен брой престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата и регистрираните връзки между служители на украинските служби за сигурност и руските специални служби повдигат много сериозни въпроси пред съответните ръководства”.

Няколко часа преди изявлението на Зеленски стана ясно, че е арестуван бившият шеф на службата за сигурност в Крим Олег Кулинич. След анексията на полуострова службата се мести в Херсон. Кулинич е заподозрян в държавна измяна и работа за окупатора. За и.д. главен прокурор е назначен Олексий Симоненко.

21:04 17.7.2022

50 000 руски войници са убити или ранени в Украйна, твърди Великобритания

От началото на руската военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, са били убити или ранени 50 000 руски войници и унищожени близо 1700 танка.

Това каза началникът на британските въоръжени сили адмирал Антъни Радакин в интервю за Би Би Си, излъчено в неделя.

Той обаче определи като “пожелателни” спекулациите, че загубите могат да свалят управлението на Владимир Путин.

По думите му твърденията, че здравословното състояние на руския президент се е влошило, както и че може да бъде ликвидиран от свои приближени, са по-скоро плод на “самозалъгване”.

16:23 17.7.2022

Украйна твърди, че Русия се готви за следващия етап от инвазията си

Русия се готви за следващия етап от своята военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Това твърди украинското военно разузнаване, след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира руските сили в източния украински регион Донбас и им нареди да засилят действията си.

09:49 17.7.2022

Кримският мост може да бъде обстрелян с HIMARS, допусна съветник на Зеленски

При “първа техническа възможност” Кримският мост, построен от руснаците, след като Москва анексира Кримския полуостров през 2014 г., може да се окаже мишена на обстрел от американските артилерийски ракетни системи HIMARS, доставени на Украйна от западните ѝ партньори. Това допусна Алексей Арестович, съветник към офиса на украинския президент Володимир Зеленски.

Според Вадим Скибицкий от украинското военно разузнаване Кримският полуостров сега служи като хъб на руските окупатори и на негова територия често могат да бъдат видени стълпотворения от руски военни и техника. Скибицкий каза, че цел на украинската армия може да стане руският Черноморски флот, който, по думите му, редовно се ползва за ракетни обстрели срещу Украйна, предаде Би Би Си.

Предоставяйки на Киев съвременните системи за залпов огън, администрацията на президента Джо Байдън постави условие те да не бъдат използвани за удари срещу територията на Русия, но не беше уточнено дали това условие включва и Кримския мост, свързващ полуострова с Русия.

14:18 16.7.2022

Русия възобнови военните си операции в Донбас, твърди Украйна

Русия е възобновила военните си операции в източния украински регион Донбас, обяви в събота украинската армия. На този фон руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира войските в Украйна.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили посочи, че е възобновен щурмът на топлоелектрическата централа в град Углегорск в Бахмутски район, Донецка област и "боевете продължават".

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната също констатира край на относителното затишие, настъпило, след като Русия превзе градовете Северодонецк и Лисичанск в източната Луганска област, отбелязва ДПА.

Междувременно Шойгу поръча на руските сили да засилят действията с цел украинските въоръжени сили да бъдат лишени от възможността да нанасят масирани ракетни удари по градове в Донбас и други региони. Той също така награди отличили се руски висши военни, предаде ТАСС.

12:58 16.7.2022

Руското общество ще бъде увредено за десетилетия, каза Зеленски

Руското общество ще бъде увредено за десетилетия заради войната в Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА. В традиционното си среднощно видеообръщение Зеленски подчерта, че Украйна ще опази "човечеството и цивилизацията".

"Руското общество, с толкова много убийци и палачи, обаче ще остане осакатено за поколения напред", добави той.

След новите руски удари в няколко области през нощта на петък срещу събота украинският президент отново призова своите сънародници да не пренебрегват предупрежденията за въздушни атаки.

12:25 16.7.2022

Руски обстрел причини жертви в Днипро. Украйна е ударила над 30 военни центъра на Русия

Най-малко трима души са били убити, а 15 са ранени при ракетна атака в нощта срещу събота по украинския град Днипро. Според управителя на Днепропетровска област Валентин Резниченко ракетите са ударили индустриална зона и намираща се наблизо оживена улица.

Междувременно говорител на министерството на отбраната на Украйна обяви, че страната е унищожила повече от 30 руски военни логистични центъра през последните седмици и значително са намалили атакуващия потенциал на Русия.

Украинският министър на отбраната съобщи в петък, че първите системи за залпов огън M270 са пристигнали в Украйна, без да уточнява страната, която ги е предоставила.

14:29 15.7.2022

Британец, задържан от проруските сепаратисти в Донецк, почина в плен

Британецът Пол Ури, който е задържан от проруските сепаратисти в Източна Украйна от април, е починал в плен. Затова съобщи представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която не е призната от нито една друга държава освен Русия.

Ури е задържан от сепаратистите през април, които го обвиняват, че е бил „наемен войник“ към украинските сили.

Международни неправителствени организации казват, че Ури е бил хуманитарен работник и е бил в Донецка област, за да помогне на жена и нейното семейство, които не са можели да се евакуират безопасно от Запорожие.

Британското външно министерство е осводомило семейството на Ури за смъртта на 45-годишния мъж. Майка му е казала, че е била много притеснена за сина си, тъй като той е болен от диабет и се нуждаел от инсулин редовно.

Сепаратистите, които са го държали в плен до смъртта му, казват, че той е починал на 10 юли заради здравословното си състояние и стрес.

Пол Ури е задържан на 25 април заедно с друг мъж на име Дилан Хийли, за който не се съобщава повече информация.

10:59 15.7.2022

Русия обстрелва Харков

Украинските власти съобщават, че руските войски са обстрелвали силно североизточния район на Харков през нощта на 14 срещу 15 юли. Това е станало около 3:00 часа сутринта местно време.

Според украинската държавна служба за извънредни ситуации ракети са ударили поне един дом, както и района около учебно заведение. До момента не се съобщава за жертви.

08:23 15.7.2022

Най-малко 23 са загинали във Виница

Украинските власти съобщиха, че най-малко 23 души, от които три са били деца, са убити при атаката в четвъртък срещу град Виница, на стотици километри от фронтовата линия. Това се случи по време на срещата на представители на ЕС в Хага, на която бяха обсъдени военните престъпления в Украйна.

Държавната служба за извънредни ситуации съобщи, че най-малко 52 души са ранени. Градският съвет във Виница каза, че много от тях са в тежко или критично състояние. Най-малко 39 души остават в неизвестност.

Няколко сгради в центъра на града са пострадали, според спасителите, а 25 коли на паркинг са се запалили. Президентът Володимир Зеленски нарече нападението „открит терористичен акт“.

В обръщение по-късно към представители на ЕС в Хага Зеленски каза, че е имало осем ракети, две от които са ударили центъра на града. Той запази минута мълчание, преди да призове служители на Европейския и Международния наказателен съд да създадат специален трибунал за инвазията на Русия.

15:58 14.7.2022

Най-малко 20 души са убити при руски обстрел във Виница

Три руски ракети поразиха централната част на украинския град Виница, убивайки поне 20 души, включително две деца, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от украинските спешни служби. При атаката също така са били ранени 25 души.

Началникът на националната полиция Игор Клименко каза, че ракетите са поразили офис сграда и са нанесли щети на намиращи се наблизо жилищни сгради, след което са причинили огромен пожар, който се е разпространил в паркинг и опожарил автомобили.

"Има ранени и загинали, сред тях и малко дете", написа в "Телеграм" украинският президент Володимир Зеленски. "Какво е това, ако не откровен терористичен акт" попита той.

Руското министерство на отбраната засега не е коментирало съобщенията от Виница. Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, отрича да взема умишлено под прицел цивилни.

09:48 14.7.2022

САЩ призоваха за незабавно спиране на руските депортации от Украйна

САЩ призоваха Русия незабавно да освободи украинците, които е накарала да напуснат домовете си и да допусне външни наблюдатели във връзка със съобщения, че Москва предлага украински деца за осиновяване, а хиляди други деца са изчезнали, предаде Ройтерс.

"Незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилните и представлява военно престъпление", каза държавният секретар Антъни Блинкън. В изявление той посочи, че има съобщения, че руските власти "умишлено отделят от родителите им украински деца и отвличат други от сиропиталища, след което ги предоставят за осиновяване в Русия". Освен това има данни за "задържани и изчезнали хиляди украински цивилни", които не са преминали процедурата за "филтрация", каза Блинкън.

Правителството на Украйна обвинява Русия, че е депортирала стотици хиляди украинци от окупираните територии и ги е вкарала във "филтрационни лагери". Киев призова Червения кръст за съдействие. Руската страна отрича, че умишлено нанася удари по цивилни и казва, че предлага хуманитарна помощ на онези, които желаят да напуснат Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG