Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството да освети участието на България в руски енергийни проекти, призова Антикорупционният фонд


Бившият премиер Бойко Борисов, руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган при откриването на "Турски поток"
Бившият премиер Бойко Борисов, руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган при откриването на "Турски поток"

Българското правителство да публикува всички документи, свързани с участието на България в руски енергийни проекти. За това призова неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) в отворено писмо до премиера Кирил Петков. Конкретните проекти, посочени в писмото, са газопроводите “Южен поток” и “Турски поток”.

“Огромни остават съмненията както за скрити геополитически цели, така и за директно корупционно влияние в тези проекти”, пише в писмото, подписано от директора на АКФ Бойко Станкушев. “Осветяването им като евентуален източник на стратегическо корупционно влияние е от особено значение за борбата с корупцията в България.”

Призивът идва на фона на руското военно нахлуване в Украйна. В петък руски военни стигнаха до столицата Киев. Европейският съюз, САЩ и отделни държави наложиха санкции срещу Русия, включително в енергийния сектор.

“Южен поток” е руски газопровод, който не беше завършен заради несъответствието му с европейските правила. “Турски поток” е газопровод, който минава по дъното на Черно море и доставя руски природен газ в Турция. Неговото продължение през България доставя руски газ в Сърбия.

Продължението на “Турски поток” беше построено за около година и беше финансирано с над 3 млрд. лева от България. Почти целият капацитет на газопровода е резервиран от руската държавна компания “Газпром”, която доставя по него природен газ в Сърбия.

Правителството на Бойко Борисов представяше проекта като добра инвестиция, която ще бъде полезна за региона и ще донесе печалби за страната. В действителност проектът увеличава зависимостта на Европа от руския газ и според първото служебно правителство инвестицията няма да бъде възстановена в срок.

Според АКФ около проектите има съмнения за корупционни практики и злоупотреби, включително “директна политическа намеса с цел незаконно ускоряване на едни и забавяне на други конкурентни проекти”.

Докато продължението на “Турски поток” беше построено за една година, газовата връзка с Гърция, която би позволила диверсифициране на доставките на природен газ в България, се бави повече от 13 години. Правителството на Кирил Петков посочва проекта като стратегически и смята, че той би позволил негативното влияние от евентуален руски отговор на европейските санкции да бъде смекчено.

“Корупцията в големите енергийни проекти не е мит, а реалност”, пише в писмото на АКФ. “Всеки ден на продължаващо информационно затъмнение работи срещу интересите на българските граждани.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG