Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат в Черно море през Босфора, каза Чавушоглу


Руската подводница "Ростов на Дон" преминава през Босфора на път за Черно море, 13 февруари 2022.
Руската подводница "Ростов на Дон" преминава през Босфора на път за Черно море, 13 февруари 2022.

Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат в Черно море през Босфора и Дарданелите. Това каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в петък.

Реакцията му идва, след като в четвъртък Украйна отправи официално искане към Анкара да затвори за руски военни кораби двата пролива, които са единственият път от Средиземно към Черно море.

Съгласно Конвенцията от Монтрьо Турция е страната, която контролира движението през Босфора и Дарданелите, и има право в случай на война да налага ограничения в преминаването на чужди кораби.

В петък Чавушоглу каза, че Анкара няма как да попречи на руски кораби да преминават през Босфора и Дарданелите. По думите на турския външен министър страната му в момента разглежда искането на Украйна.

Но дори то да бъде одобрено и Турция да затвори проливите, тя може да спре движението на руски кораби само в едната посокоа - от Черно към Средиземно море. Причината според Чавушоглу е, че Турция няма право да пречи на кораби, които искат да се завърнат в собствените си бази - в случая руските черноморски бази.

"Ако страните, участващи във войната, поискат да върнат плавателните си съдове в базите си, това трябва да им бъде позволено", каза Чавушоглу пред турския вестник Хюриет.

Той добави още, че турски юридически екип все още разглежда въпроса дали руската инвазия в Украйна може да бъде "правно дефинирана като война". По думите му само тогава могат да бъдат задействани клаузите на международната конвенция.

По-рано този месец 6 руски кораба, както и една подводница преминаха през Босфора и Дарданелите. Според обяснението на Москва тогава те пристигнаха в Черно море за провеждането на учения. С искането си към Турция да затвори проливите Украйна опитва да избегне именно пристигането на допълнителни руски кораби от други води в Черно море.

Рано сутринта в четвъртък Русия нахлу в Украйна, включително и използвайки украинските пристанища на Черно и Азовско море. Европейският съюз, САЩ и НАТО определиха руската военна агресия като война и наложиха санкции на Москва.

За разлика от съюзниците си в НАТО обаче, засега Турция отказва да наложи икономически санкции на Русия. Анкара определи руските действия като "неприемливи" и съобщи, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, без обаче да определя случващото се като инвазия или война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG