Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щом само БСП е против". Трайчо Трайков започва процедура за преместване на Паметника на Съветската армия


Паметникът на Съветската армия в Княжевската градина в София. Снимката е илюстративна.
Паметникът на Съветската армия в Княжевската градина в София. Снимката е илюстративна.

Кметът на столичния район “Средец” Трайчо Трайков (“Демократична България”) започва процедура по преместването на Паметника на Съветската армия. Той съобщи намерението си първо във Фейсбук и го потвърди пред Свободна Европа в петък. Инициативата му идва ден след руското нахлуване в Украйна.

Трайков коментира пред Свободна Европа, че причината за инициативата е дискусията, развила се на заседание на Столичния общински съвет (СОС).

“И ГЕРБ, и ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на “Демократична България” за т.нар. “Паметник на Съветската армия” с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993”, каза той.

В социалната мрежа Фейсбук Трайков добави, че ще възложи започването на процедура по преместване на обекта, “след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка”.

Решението, което Трайков споменава, е взето от общинския съвет в столицата на 25 февруари 1992 г. Впоследствие е допълнено на 18 март 1993 година. Демонтажът обаче е спрян с устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров.

Как се стигна до инициативата на Трайков

През март 2020 г. "Демократична България" внесе доклад с предложение да се възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на паметника, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ от 6 дка в Княжеската градина.

За първи път съветниците признават, че има валидна процедура
Трайчо Трайков

Преди ден Столичния общински съвет обсъди случая. В дебатите съветниците от ГЕРБ припомниха, че решение за премахването на монумента вече е било взето от СОС през далечната 1993 година. От ВМРО също се изказаха в подкрепа на искането за демонтаж на паметника.

Трайков коментира пред Свободна Европа, че “за първи път съветниците признават, че има валидна процедура”. От думите му стана ясно, че преди те не са зачитали тази процедура. “Значи я изпълняваме”, каза той. И допълни, че няма съмнение, че решението ще бъде взето "щом само БСП е против".

До началото на идната седмица всички формалности по задвижването на процедурата ще са приключени, каза още Трайков.

Все още няма решение къде да бъде преместен монументът.

През октомври 2021 г. общинските съветници от “Демократична България” поискаха Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като за целта се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG