Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров отново получи достъп до класифицирана информация


Сотир Цацаров

Държавната комисия за сигурността на информация (ДКСИ) е отменила акта на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), с който беше отнет допускът до класифицирана информация на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. За това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ в петък.

Така бившият главен прокурор отново има достъп до секретна информация с ниво "Строго секретно".

Достъпът на Цацаров до държавни тайни беше отнет в средата на януари. Според премиера Кирил Петков това се е случило, защото Цацаров се е "провалил на тест на контрола за надеждност".

Заради тези думи на министър-председателя Цацаров поиска да бъде проверен от прокуратурата, която е отказала да образува досъдебно производство срещу него поради липса на извършено престъпление, допълват от Антикорупционната комисия.

Новината идва броени дни преди Сотир Цацаров да напусне поста и да се върне в прокуратурата, която ръководеше преди Иван Гешев. Той подаде оставка, без да уточнява защо, ден преди ДАНС да му отнеме допуска до класифицирана информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG