Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Плановете на Кремъл не свършват с Украйна". НАТО активира Силите за бързо реагиране


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО активира своите Сили за бързо реагиране, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. До този момент тези сили не са били задействани с цел отбрана, а са ползвани само за охрана на Олимпийските игри в Атина и на изборите в Афганистан, както и за хуманитарна помощ след земетресение и ураган.

Силите за бързо реагиране са създадени през 2003 г. Активирането им в петък е с цел отбрана на натовска територия на фона на агресията на Русия, извършвана срещу Украйна.

Силите се състоят от многонационални части, способни да се разгърнат бързо по суша, въздух и море. Те могат да отбраняват само членове на НАТО, а Украйна не е сред тях.

На 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна и разгърна широкомащабна война, нападайки страната на север от Беларус, на изток от Русия и на юг от анексирания Крим. Военни действия се водят както в източната, така и в западната част на страната, която преди руската агресия се смяташе за територия, към която Москва няма да предприеме офанзива.

„Плановете на Кремъл не свършват с Украйна“, каза в петък вечерта Столтенберг. Той продължи: „Русия поиска законово закрепени споразумения за това, че НАТО няма да се разширява, [както и за това алиансът] да премахне частите и инфраструктурата си от съюзническите държави, които се присъединиха след 1997 г.“

България е една от визираните страни. Тя стана член на НАТО през 2004 г.

В петък страните от НАТО проведоха виртуална среща на върха, на която бяха поканени и трима участници извън алианса – представители на ЕС, Финландия и Швеция. „Тази криза засяга всички ни“, каза Столтенберг.

По-рано Швеция и Финландия дадоха да се разбере, че обмислят въпроса за възможното им членство в отбранителния съюз.

Столтенберг каза, че светът ще държи отговорни Русия и Беларус за това, което извършват – „Русия като агресор, а Беларус като помагач“.

Той добави, че след като Русия настоява НАТО да предоставя по-малко помощ на партньорите си, алиансът трябва да направи точно обратното – да им предостави повече помощ. Той изброи поименно „страни като Грузия, Молдова и Босна и Херцеговина“.

Срещата на НАТО се провежда на фона на нарастващо недоволство от факта, че Украйна е оставена да се бори сама с една от най-силните армии в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG