Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният наказателен съд започва разследване на руската инвазия в Украйна


Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан
Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан

Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан започва разследване на руската инвазия в Украйна. Това съобщи самият Хан в понеделник.

Новината идва на фона на продължаващата руска агресия в Украйна. Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, правозащитни групи многократно съобщиха за предполагаеми военни престъпления, включително удари по цивилни цели, както и безразборни атаки срещу училища и болници.

По думите на Хан Международният наказателен съд ще разгледа възможни военни престъпления, извършени не само след нахлуването на Русия миналата седмица, но и преди него. Хан каза, че съдът вече е провел предварително разследване на престъпления, свързани с насилственото потушаване на проевропейски протести в Киев през 2013-2014 г., както и твърдения за престъпления в полуостров Крим след анексирането му.

"Има разумна основа да се смята, че в Украйна са извършени както предполагаеми военни престъпления, така и престъпления срещу човечеството" от 2014 г. насам, каза Хан.

По-рано в понеделник украинският президент Володимир Зеленски определи като военни престъпления обстрела на жилищни квартали в Харков. Според местните власти 11 души, сред които 3 деца, са загинали при атаката.

"Руските сили брутално обстрелваха Харков с ракетна артилерия", каза Зеленски по време на късно вечерно обръщение към украинския народ.

"Това е еднозначно военно престъпление. Град с цивилни, жилищни райони, нито един военен обект. Десетки свидетелства показват, че това не е случаен залп, а съзнателно унищожение на хора. Руснаците са знаели по какво стрелят. Това е нарушение на всички конвенции", каза Зеленски.

След като руската армия нахлу на територията на Украйна в ранните часове на 24 февруари, над 500 000 украинци напуснаха страната. Цивилните жертви, за които съобщават украинските власти, до момента са над 200. Украйна съобщи и за над 5000 убити руски войници. Русия все още не е обявила официални данни за загиналите от нейна страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG