Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неуправляеми бомби" по Харков, щурм срещу Херсон. Войната през последните 24 часа


Карта на Украйна с превзетите територии (в розово) и с териториите, които Русия контролира от 2014 (в розово и защриховано). В оранжево се виждат бомбардираните и във вторник градове Киев, Харков и Херсон. Данните са валидни към 1 март 2022 г.
Карта на Украйна с превзетите територии (в розово) и с териториите, които Русия контролира от 2014 (в розово и защриховано). В оранжево се виждат бомбардираните и във вторник градове Киев, Харков и Херсон. Данните са валидни към 1 март 2022 г.

Русия използва „неуправляеми бомби“ срещу Харков, започна щурм на град Херсон, насочва огромен военен потенциал срещу Киев.

Към полунощ едновременно звучаха сирени за въздушна атака в Днепър, Хмелницки, Ровно, Лвов, Киев, Виница, Мариупол.

Предполага се, че жертвите са много и от двете страни, но информацията за това е само от Украйна и е твърде откъслечна, за да може да бъде обобщена.

Центърът на Харков, 1 март 2022 г.
Центърът на Харков, 1 март 2022 г.

Ето как премина нощта и първата половина от деня на 1 март.

Харков

След като в продължение на пет дни не можа да превземе Харков, руската армия започна обстрел с реактивна артилерия. Срещу Харков бяха използвани така наречените „неуправляеми бомби“, които Русия използва и в Сирия, и в Чечня. Те причиняват максимални щети на земята, без да водят до човешки риск за агресора.

Снимка от сирийския град Дейр ез-Зор от 5 ноември 2017 г., след обстрел с "неуправляеми бомби".
Снимка от сирийския град Дейр ез-Зор от 5 ноември 2017 г., след обстрел с "неуправляеми бомби".

От понеделник привечер тези бомби се изстрелват по жилищни квартали на Харков.

Президентът Володимир Зеленски съобщи за използването им след полунощ, а във вторник аналитичната група Conflict Intelligence Team (CIT) намери визуално потвърждение на съобщението.

Зеленски каза: „Това е еднозначно военно престъпление. Град с цивилни, жилищни райони, нито един военен обект. Десетки свидетелства показват, че това не е случаен залп, а съзнателно унищожение на хора. Руснаците са знаели по какво стрелят. За това престъпление ще има международен трибунал. Това е нарушение на всички конвенции“.

Съзнателното унищожение на цивилни по време на въоръжен конфликт може да бъде военно престъпление, както и престъпление срещу човечеството.

Русия твърди, че стреля само по военни обекти.

В 8 сутринта Русия нанесе удари по центъра на Харков. Видеозаписи и снимки показват взривени сгради, прегазени коли и улици, покрити с отломки.

Харков е вторият по големина град в Украйна. Той е разположен в източната част на страната, съвсем близо до териториите на Донецк и Луганск, които проруски сепаратисти превзеха още през 2014 г. По неназовани източници на Ню Йорк таймс Русия е предполагала, че ще превземе Харков за ден. В неделя руските войски влязоха в града, но после бяха принудени да го напуснат и да обкръжат Харков, за да могат да го превземат.

Херсон

В 8.30 във вторник руска пехота влезе в Херсон от изток и се насочи към центъра. Това потвърди областният управител Генадий Лагута за Украинская правда. Той казва, че по улиците са разположени руски бетеери.

Нападението на Херсон започна около 4 сутринта местно време, след като в понеделник Русия превзе близкото летище. Преди да нападне, руската армия обкръжи града.

В Херсон живеят близо 300 000 души. Там се намира законната украинска администрация на анексирания Крим.

Киев

Руската военна колона от бетеери и друга бойна техника, дълга 65 км, продължава да напредва към украинската столица от северозапад. Към 9.30 ч. българско време челото на колоната е било на 30-ина километра от града.

В 4 сутринта Генералният щаб на украинската армия съобщи, че настъплението срещу Киев е възобновено, а на северната граница на страната са струпани войски на Беларус.

В понеделник вечерта предградието Броваров беше бомбардирано от руската авиация. Кметът Игор Сапожко твърди, че целта е била Военният център за радиолокационна комуникация на украинската армия.

Майкъл Кофман от американската аналитична компания CNА предупреди, че макар отбраната на Украйна да е много силна, не трябва да се бърза със заключение, че агресията се е провалила, тъй като значителна част от руските сили още не са вкарани в действие. Кофман твърди, че след първоначалните грешки Русия е сменила тактиката и вече няма да действа с малки групи, за да превземе даден обект.

В понеделник жителите на Киев бяха осведомявани за предстоящо нападение по апликациите, чрез които по-рано са следили движението на градския транспорт. Днес апликацията продължава да се използва, но повечето хора остават постоянно в бомбоубежищата, съобщават кореспонденти на Радио Свободна Европа.

За предупреждение се използват също сирените, както и църковните камбани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG