Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин е убиец" или "Русия е освободител"? Как националният празник раздели българите


На 3 март пред сградата на президентството в София се проведе протест срещу войната в Украйна.
На 3 март пред сградата на президентството в София се проведе протест срещу войната в Украйна.

Националният празник 3 март, който съвпадна с руската военна агресия срещу Украйна, раздели българите. В София се проведоха две шествия с противоположни послания. Едното - в подкрепа на Украйна и украинския народ, а другото - в подкрепа на руската агресия срещу Украйна, представена като освобождение на Донбас.

На този фон държавният глава Румен Радев в тържественото си слово по повод националния парзник призова да няма разделение и омраза сред българите. Той каза, че този път България отбелязва Трети март, “когато наблизо бушува война и [страната] приема бежанци”.

По думите му за нас “тази братоубийствена война” днес е особено болезнена, затова призивът на президента е да “не се поддаваме, да не допускаме ожесточението, което опустошава земите на север да се всели и в нашите сърца”.

“Воюват синовете на два братски народа, чиито деди са положили кости на нашата земя, сражавайки се рамо до рамо за нашата свобода", обяви в словото си Радев. Той призова както и преди години българите да отворят обятия за всички бедстващи.

Двете демонстрации

Двете демонстрации, проведени по-рано през деня, също бяха обвързани с 3 март - ден, в който България се освобождава от турско робство благодарение на изхода от руско-турската война. В последвалите десетилетия Русия се схваща като освободителка на българския народ от голяма част от населението.

Днес Русия обяснява военната си агресия срещу Украйна с думата "освобождаване", отнесено към два сепаратистки района, подкрепяни от Москва.

Демонстрация в подкрепа на Украйна и украинския народ се проведе около обяд пред президентството в София. Там се събраха български граждани и украинци, живеещи в столицата. Те носеха украински знамена и плакати, сред които “Спрете войната“, “Не на войната“, “НАТО, помогнете“ и “Путин-убиец“ .

Протестиращи в защита на украинския народ.
Протестиращи в защита на украинския народ.

"Днес е български празник - Трети март е ден на освобождението на България и искаме да изразим нашата благодарност към българския народ, който в момента много помага на украинските бежанци", каза Андрей Ивановски от Украйна, който живее в България.

По време на демонстрацията беше издигнат и плакат “Путин, в името на човечеството, спри войната“. Протестиращите разпънаха и транспарант “Русия - враг №1 на българската държавност".

В същото време представители на национално движение “Русофили” също излязоха на митинг в центъра на София. Председателят на организацията Николай Малинов призова да "отворим широко сърцата си за Русия”.

Малинов, който през миналата година беше обвинен в шпионаж в полза на Русия, благодари на Москва за освобождението на България.

По време на демонстрацията се говореше за войната в Украйна като за акт на освобождаване.

В поздравителен адрес до демонстрантите в защита на Русия, Малинов твърди, че “Западът, включително и нашите общественост и държава си затвориха очите пред сатанизирането на Русия и пред геноцида срещу рускоезичното население в Украйна, организиран от националистически фашизирани сили”.

Думите на Малинов се припокриват с официалната позиция на Кремъл, според която Русия не води война в Украйна, а "военна операция" с цел "денацифициране" на страната.

От разпространения текст става явно, че Малинов смята военните действия, които Москва води в Украйна, за “реакция на това, което се случва цели осем години с рускоезичното население” в Украйна. Според Малинов атаката на Русия, “по-специално в Донбас, има характер на Освободителна война”.

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „военна операция“ в Донбас. Той призовава украинските войници в Източна Украйна да свалят оръжията и да се върнат по домовете си. Руските войски нападнаха територията на Украйна от 3 точки – Беларус от север, Русия от изток и анексираният през 2014 г. полуостров Крим от юг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG