Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е мой дълг." Шампионът Олександър Усик, който се завърна в Киев, за да отбранява страната си


Боксьорът Олександър Усик със своите шампионски колани от WBA, IBF, WBO и IBO позира след пресконференция в Киев, 1 август 2018.
Боксьорът Олександър Усик със своите шампионски колани от WBA, IBF, WBO и IBO позира след пресконференция в Киев, 1 август 2018.

В този момент световният шампион по бокс в тежка категория Олександър Усик би трябвало да тренира за най-големия си мач - защита на титлите си срещу британеца Антъни Джошуа, от когото ги отне. Вместо това Усик се намира в бомбоубежище в Киев. Завърнал се е в родината си от Великобритания, където живее, за да се запише в отряда за териториална отбрана на украинската столица.

"Как така защо?", реагира изуменият Усик на въпроса на журналист от CNN защо се е завърнал. "Мой дълг е да се боря, да защитавам дома си, семейството си", казва той.

Сутринта на 24 февруари, когато руската армия нахлу в Украйна, намира Усик в Лондон, където е по работа за снимките на нова видео игра. Само часове след като разбира за военните действия, той вече търси самолет, който да го върне в страната му, но полетите са отменени. Затова лети до Варшава в Полша и оттам изминава 800-те км до Киев с кола.

В момента е със съпругата си, трите им деца и други близки и съседи. Когато зазвучат сирените, се крият заедно в бомбоубежище. Казва, че не изпитва страх.
"Може би ще прозвучи сантиментално", казва той в интервюто си за CNN, "но душата ми принадлежи на Господ, а тялото ми и честта ми принадлежат на моята страна, на семейството ми. Така че у мен няма страх, абсолютно никакъв страх. Има просто недоумение… - как може това да се случва през 21 век?"
И въпреки че не е в Украйна, за да се боксира, по думите му спортът се оказва много полезен за него в този момент. "Той ми помага да се чувствам спокоен и психически подготвен", казва той. "Помага ми да помагам на други, които са паникьосани и нервни".
Усик е роден в Симферопол, на полуостров Крим, който от 2014 г. е окупиран от Русия. Първоначално тренира футбол и чак когато е на 15, започва да се занимава с бокс. Следва успешна кариера в аматьорския бокс - през 2011 украинецът печели световна титла, а година по-късно на Игрите в Лондон става и олимпийски шампион.
През 2013 решава да премине в професионалния бокс и подписва договор с компанията на братята Виталий и Владимир Кличко K2 Promotions. Девет години по-късно Усик вече е абсолютен шампион с колани от WBA, IBF, WBO и IBO.

Дългоочакваният реванш срещу противника му Антъни Джошуа, когото украинецът лиши от три от четирите големи титли в професионалния бокс през септември, ще трябва да почака. Дата за мача все още не е определена, като от екипа на Джошуа казаха, че "ще отдадат на Усик нужното време и уважение", докато продължава войната в Украйна.

"Наистина не знам кога ще се завъна на ринга", отбелязва Усик, който изглежда уморен и емоционален в интервюто си. "Моята страна и честта ми са по-важни от шампионския колан."

На фона на руските ракети, които продължават да падат по улиците на Киев, украинският боксьор се подготвя за различен тип битка. Пред CNN той казва, че е готов дори да отнеме човешки живот, ако това се наложи.

"Ако искат да отнемат живота ми или живота на моите близки, ще трябва да го направя", казва украинецът. "Но не го искам. Не искам да стрелям, не искам да убивам никого, но ако те ще убиват мен, няма да имам избор."

Усик обаче не обвинява руския народ за инвазията. По думите му руснаците изобщо не знаят какво точно се случва в Украйна, а са просто "жертви на своя президент".

XS
SM
MD
LG