Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще предоставя статут на закрила на украинци за срок от една година


Напускащите Украйна са основно жени и деца
Напускащите Украйна са основно жени и деца

Министерският съвет прие решение, с което предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна. Временната закрила се предоставя от 24 февруари 2022 г. за срок от една година.

Правителството одобри и програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна.

Предвижда се лицата, получили временна закрила да имат право на помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Помощта е в общ размер на 40 лв. без ДДС на едно лице за нощувка и храна.

Подкрепата ще се предоставя за срок до три месеца. Същите права ще имат и лицата, заявили желание за достъп до пазара на труда в страната, като тази помощ ще се предоставя за срок до един месец от датата на заявяването.

Близо 25 000 украински граждани са влезли на територията на България през последните 9 дни, откакто Русия започна своята военна инвазия в Украйна. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" в събота.

На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и започна пълномащабна война. Атакувани бяха както военни, така и цивилни цели в редица градове, сред които и столицата Киев. По данни на ООН повече от 2 милиона украинци вече са напуснали страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG