Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва "нерегламентирано използване" на шпионския софтуер "Пегас"


Логото на израелската компания NSO Group, разработила софтуера "Пегас"
Логото на израелската компания NSO Group, разработила софтуера "Пегас"

Софийската градска прокуратура (СГП) води разследване за “нерегламентирано използване” на шпионския софтуер “Пегас” в България. Това съобщиха от държавното обвинение в четвъртък без да дават подорбности.

"В хода на досъдебното производство ще се разследва неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние”, уточняват единствено от СГП.

Малко след публикуването на съобщението премиерът Кирил Петков изрази учудване защо държавното обвинение се е активизирало по темата месеци, след като използването на "Пегас" стана публично достояние в световен мащаб.

"Интересно защо сега, толкова месеци след първоначалната информация се сезира прокуратурата. Но ако има такова нерегламентирано използване, аз съм първият човек, който би подкрепил пълно разследване по случая", заяви той, добавяйки, че в ДАНС няма информация софтуерът да е използван в България.

Международно журналистическо разследване разкри през миналия юли, че софтуерът “Пегас” е използван от редица държави по света за подслушване на хиляди активисти, журналисти, правозащитници и политици.

През ноември миналата година САЩ вкараха в черен списък израелската фирма NSO Group, създала шпионския софтуер, приемайки, че той е бил използван от чуждестранни правителства за “транснационална репресия” с цел “да заглушат несъгласието”. Компаниите, попаднали в американския черен списък, не могат да изнасят, внасят и прехвърлят продуктите си на територията на САЩ.

Разработеният от NSO Group софтуер “Пегас” (Pegasus) прониква в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS, като възможностите му включват записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли, снимки, имейли, локации, както и тайно създаване на аудио и видео записи.

Израелската NSO Group работи и в България чрез свързаната с нея фирма “Съркълс България“ ЕООД. Компанията твърди, че българската фирма няма нищо общо с разработването и износа на софтуера “Пегас“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG