Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия разширява атаките срещу украински градове и обгражда Киев


Така изглежда част от Днипро след руската атака в четвъртък
Така изглежда част от Днипро след руската атака в четвъртък

Руските сили разширяват атаката към нови украински градове, срещу които до момента не е имало директен обстрел. Сателитни снимки показват, че военна техника захожда към Киев, а президентът Володимир Зеленски каза, че Русия се подготвя за „дехимизация“ на Украйна.

В петък руската армия атакува Луцк и Днепър. Ударът в Луцк е бил насочен към летище. Съобщава се също за атака срещу фабрика, която е единственото място, където могат да бъдат ремонтирани определени двигатели на изтребители.

В Днипро е загинал един човек, съобщава Службата извънредни ситуации на Украйна „Около 6.10 часа имаше три въздушни удара в града. Поразени са детска градина и жилищен блок“, обявиха украинските власти.

Сателитни снимки показват, че руска военна колона, заплашваща Киев от север, се е разпръснала на нови позиции, съобщи Ройтерс. Това се вижда от снимки на частната компания за разузнаване Maxar Technologies. Експертите коментират, че предислоцирането вероятно е свързано с подготовка за нападение на столицата.

Представител на Пентагона каза, че руските сили са се приближили с 5 км по-близо до Киев през последните 24 часа.

В четвъртък кметът на града Виталий Кличко обяви, че се подготвя отбрана срещу масирана атака, а над половината граждани са напуснали столицата.

Сателитна снимка на разузнавателната компания Maxar Technologie
Сателитна снимка на разузнавателната компания Maxar Technologie

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи изявление късно в четвъртък. Той опроверга руските твърдения, че в Украйна са разработени химически оръжия или оръжия за масово унищожение. Зеленски предупреди, че Русия ще получи "най-тежките санкции в отговор", ако използва такива оръжия срещу Украйна.

„Решихте ли да извършите „дехимизация“ на Украйна? Използване на амоняк? Използване на фосфор? Какво друго сте ни подготвили“, каза Зеленски.

Украинският президент използва думата „дехимизация“ по подобие на думата „денацификация“, която руският президент Владимир Путин употребява като за цел на нахлуването, което Русия нарича „военна операция“.

„Няма химикали или други оръжия за масово унищожение на моята земя“, каза още Зеленски.

САЩ определиха твърденията на Русия като "смешни" и казаха, че това е фалшива новина, която има за цел да оправдае потенциалната употреба на Русия на подобни оръжия срещу Украйна.

Ройтерс съобщи, че Световната здравна организация (СЗО) е посъветвала Украйна да унищожи всички опасни патогени, държани в изследователски лаборатории, за да предотврати „всякакви потенциални разливи“, които биха могли да навредят на хората.

Подобно на други страни, Украйна има лаборатории за обществено здраве, които изучават опасни заболявания при хора и животни, включително COVID-19. Някои от тези лаборатории са получавали подкрепа от САЩ, ЕС и СЗО в миналото.

Сега лабораториите са в центъра на пропагандна война между Русия и Запада, като Русия обвинява Украйна, че поддържа, управлявани от САЩ съоръжения за биологични и химически оръжия.

ООН ще проведе извънредно заседание в петък по искане на Русия, за да обсъди техните недоказани твърдения.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обвини Русия в извършване на "зверства с невъобразими размери" в Украйна, а Международният комитет на Червения кръст предупреди, че запасите от храна и вода в обсадения Мариупол са опасно намалели.

От няколко дни градът е подложен на тежки бомбардировки от страна на руските войници. Бяха атакувани детска болница, търговски комплекс и други цивилни цели. По думи на кмета на града Сергей Орлов до момента са загинали 1207 души, а телата им са „събирани от улицата“.

Пред нощта в четвъртък стана ясно още, че руските военни са обстрелвали Института по физика и технологии в Харков, в който има експериментален ядрен реактор.

Мирните преговори между външните министри на Украйна и Русия в Турция приключиха без напредък за прекратяване на огъня. По-късно Русия обяви, че от днес ежедневно ще открива хуманитарни коридори, водещи към нейна територия от обсадените украински градове. Допускат се и коридори към Централна и Западна Украйна, но при съгласуване с украинските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG