Връзки за достъпност

Извънредни новини

В България са влезли близо 70 000 украинци от началото на войната. Останали са по-малко от половината


Калина Константинова
Калина Константинова

От началото на войната в Украйна в България са влезли близо 70 000 украинци. Малко над 33 500 са останали в страната, а една трета от тях са деца. Това съобщи вицепремиерът Калина Константинова в събота на брифинг на координационната група, която организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България украинци.

“Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на ЕС”, каза Калина Константинова.

От понеделник, 14 март, ще заработи държавната система за посрещане на украинските бежанци на границата, каза съветника на премиера Валери Рачев. Тя ще включва приемателни пунктове, където незабавно ще се издават документи на пристигащите от Украйна, които поискат временна закрила.

От неделя, 13 март, започва работа и национална гореща линия на украински. Вече е достъпен и правителствен портал с информация за пристигащите украински граждани: https://ukraine.gov.bg/

Рачев съобщи, че повечето украински бежанци, пристигащи в България, имат място за настаняване. Той добави, че от всички над 33 500 души, останали в страната, 1100 са настанени в държавни и общински бази, 2500 са в хотели, а останалите са настанени в частни домове. По думите му на първо време страната може да осигури 40 000 легла само от хотелската база.

Транспортирането на пристигащите в България ще бъде поето от 12 автобуса на Министерството на отбраната. В допълнение се работи и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране, каза още Рачев.

Калина Константионова уточни, че за момента средствата, които държавата отпуска за настаняване и логистика, идват от държавния бюджет и от бюджетите на общините, но се обсъжда е подкрепа от ЕС за държавите, които приемат бежанци от Украйна.

Вицепремиерът уточни, че помощта от 40 лева на ден за настаняване и изхранване ще се предоставя на хотелиерите. Засега не е предвидена помощ за собствениците на частни жилища, които настаняват украински граждани.

“Плащането ще започне на 1 април за периода от 24 февруари до края на март и след това всеки месец ще се извършва разплащане. Графикът е поместен на сайта на министерството на туризма”, каза Валери Рачев.

Войната на Русия срещу Украйна започна на 24 февруари. Съобщава се за множество бомбардировки на цивилни обекти - жилищни сгради, училища и болници, а цивилните жертви са хиляди. Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си. По-голяма част от тях са в съседните на Украйна европейски държави - Полша, Унгария, Словакия, Румъния.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG