Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се поддавайте на паника". Кирил Петков увери, че няма опасност храните да свършат


Кирил Петков говори пред журналисти в понеделник.
Кирил Петков говори пред журналисти в понеделник.

Правителството следи внимателно дали има продукти и няма опасност храните да свършат в България. За това увери премиерът Кирил Петков в понеделник след среща с работодателските организации.

Той призова хората да не се поддават на паника, която се създава във Фейсбук. По думите увеличаването на цените на някои продукти в пъти е спекула и не трябва да се случва. Според Петков цените трябва да се качват на база на инфлацията.

„Избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички заедно трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и осигурява систематично решение на проблемите“, каза Петков.

Изказването на премиера идва след уикенд, в който в социалните мрежи имаше множество постове за възникнали спорове, опашки и скандали между хората, които са искали да си купят олио на промоционални цени, притеснявайки се, че то е поскъпнало неколкократно. Преди 10 дни пък в България се създаде паника около поскъпването на дизела, което накара много хора да зареждат големи количества гориво. В крайна сметка рязкото поскъпване не се случи.

Помощ за българския бизнес

На срещата с работодателите в понеделник се е решило още, че компенсациите за ток за бизнеса ще продължат и през април. Предстои да се уточни с колко и как точно ще се случи това.

На срещата присъстваха още министърът по енергетиката Александър Николов и по икономиката и индустрията Корнелия Нинова. По думите й до дни ще бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката.

„Декларираме, че с всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят без да съкращават хора“, каза Нинова.

На пресконференцията в понеделник министър-председателят критикува опозицията за това, че напада правителството с неоснователни критики.

"В момента гасим пожар след пожар, навсякъде е продънена системата, а в същото време чуваме коментари – "Ние ще решим за един ден всичко!". Какво правихте последните 10 години? Оказва се, че трупаните проблеми с десетилетия сега трябва да ги решим за 90 дни. Точно заради този тип изказвания в момента имаме всички тези спекулативни кризи“, каза Петков.

Думите му идват само ден, след като ГЕРБ преизбра бившия премиер и дългогодишен лидер на партията Бойко Борисов. Той самият каза, че работи за „ново управление на страната“ и че държавата в момента е „изпусната“ от четворната коалиция, която управлява.

Помощ за Украйна

На брифинга в понеделник Петков каза още и че е разговарял с президента на Украйна Володимир Зеленски, който е благодарил за хуманитарната помощ вече изпратена от България както и за подкрепата, която страната ни оказва на бежанците от войната.

По думите на премиера Зеленски е помолил България за всякаква допълнителна помощ, каквато е в състояние да осигури и за положителен подход в разговорите за интеграцията на Украйна в ЕС.

Петков определи разговора си с украинския президент като разговор на благодарност и призив за още помощ, независимо каква.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG