Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" предлага поскъпване на природния газ с 58% през април


Снимката на запален газов котлон е илюстративна.
Снимката на запален газов котлон е илюстративна.

Държавното дружество "Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ през април от 58%. Това се вижда от официалния документ, публикуван в сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ако тя одобри искането, един мегаватчас ще се увеличи от настоящите 113.73 лв. на почти 179.36 лева без такси и налози.

Окончателното решение за цените на тока и парното за бита през април регулаторът ще вземе на първия ден от месеца.

Още през миналата седмица „Булгаргаз“ каза, че ще предложи повишаване с 39% за месец май. В неделя председателят на КЕВР Станислав Тодоров каза, че в последния ден на април ще се провери и дали ценообразуващите фактори на "Булгаргаз" и поисканото увеличение на газа за май е обосновано.

"Цената на газа при нас се регулира, това не е свободен пазар, както при повечето европейски държави. В този смисъл КЕВР проверява всеки месец основанията, на които "Булгаргаз" иска да промени цената", каза Станислав Тодоров пред бТВ.

Исканията на дружеството идват на фона на значителното покачване на цената на газа на международните пазари.

Темата за цената на газа се превърна в една от основните от началото на управлението на коалиционното правителство, оглавявано от Кирил Петков. От средата на 2021 г. цените бележат рекордни стойности като причина за това първоначално стана повишеното потребление, свързано с възстановяването на икономиките от COVID-19. В последните седмици повишението на цената е свързано и с последствията от санкциите, наложени на Русия заради инвазията в Украйна.

В края на март приключват помощите, отпускани от държавата на топлофикационните дружества с цел да покриват разликите в заложената в цените им стойност на газа и реалната, както и за битовите потребители на природен газ, припомня Mediapool. Преди ден енергийният министър Александър Николов каза, че не се предвиждат нови такива, защото отоплителният сезон ще приключи на 31 март.

Помощите заради скъпия ток за бизнеса обаче ще продължат да се изплащат и след края на месец март, съобщиха по-рано днес от правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG