Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев поиска Конституционният съд да се произнесе за намаления бюджет на прокуратурата 


Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд (КС) с искане намаляването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лв. да бъде обявено за противоконституционно.

Той обяви, че възнамерява да направи това, още миналата седмица, след като парламентът реши да намали годишната издръжка на прокуратурата с 20 млн. лв. и да ги прехвърли към БАН. Тогава Иван Гешев се оплака на експерти от Европейската комисия (ЕК), отговарящи за мониторинга за върховенство на правото, от “системен политически натиск” върху държавното обвинение.

В писмото си до конституционните съдии във вторник той посочва, че намаляването на бюджета на прокуратурата “неминуемо ще засегне ефективното упражняване на нейните функции”.

“Недопустимо е по този начин косвено да се цели въздействие спрямо независимостта на органи на съдебната власт и постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституциоинно установените, с неясни мотиви за реформи и преструктуриране“, допълва главният прокурор.

В края на февруари управляващото мнозинство в парламента гласува орязания бюджет на разследващите с 114 гласа “за”, 80 “против” и двама въздържали се. Прехвърлянето на 20 млн. лв. от прокуратурата към БАН беше разкритикувано от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG