Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев поиска Конституционният съд да се произнесе за намаления бюджет на прокуратурата 


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд (КС) с искане намаляването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лв. да бъде обявено за противоконституционно.

Той обяви, че възнамерява да направи това, още миналата седмица, след като парламентът реши да намали годишната издръжка на прокуратурата с 20 млн. лв. и да ги прехвърли към БАН. Тогава Иван Гешев се оплака на експерти от Европейската комисия (ЕК), отговарящи за мониторинга за върховенство на правото, от “системен политически натиск” върху държавното обвинение.

В писмото си до конституционните съдии във вторник той посочва, че намаляването на бюджета на прокуратурата “неминуемо ще засегне ефективното упражняване на нейните функции”.

“Недопустимо е по този начин косвено да се цели въздействие спрямо независимостта на органи на съдебната власт и постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституциоинно установените, с неясни мотиви за реформи и преструктуриране“, допълва главният прокурор.

В края на февруари управляващото мнозинство в парламента гласува орязания бюджет на разследващите с 114 гласа “за”, 80 “против” и двама въздържали се. Прехвърлянето на 20 млн. лв. от прокуратурата към БАН беше разкритикувано от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG