Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боевете в Мариупол достигнаха центъра на града. Бомбардировки над Киев. Зеленски поиска "съдържателни преговори"


109 бебешки колички бяха изнесени на площад в западния украински град Лвов. Това беше направено от местните, за да се покаже броят на убитите деца от началото на войната
109 бебешки колички бяха изнесени на площад в западния украински град Лвов. Това беше направено от местните, за да се покаже броят на убитите деца от началото на войната

23-ят ден на войната в Украйна беше белязан с прогреса на руската армия към превземане на намиращия се под тежка обсада южен пристанищен град Мариупол. По думи на кмета на града Вадим Бойченко боевете вече се водят в центъра на града. В същото време все още продължава изваждането на затрупаните под унищожения от руска атака театър в Мариупол. В сряда след удар с мощна бомба той беше сринат със земята, а украинските власти казаха, че около 1200 души са се укривали в него от атаки. Историческата сграда беше ударена въпреки предупредителните надписи, че в нея има и деца.

Мариупол е под обсада от 2 март. Стотици хиляди хора остават блокирани в града, а преди дни беше обявен недостиг на храна, вода и медикаменти за гражданите. Местните власти съобщиха, че 80% от сградите в града вече са или увредени, или напълно унищожени.

В събота сутрин украинските власти, цитирани от Би Би Си, съобщиха, че "временно са загубили достъпа" си до Азовско море.

През нощта на петък срещу събота ракетни удари имаше и срещу Киев. Беше ударен краен жилищен квартал. При атаката загина един, а други 19 бяха ранени. Руските войски продължават с опитите си напълно да обкръжат града, но засега не успяват да го направят.

В петък атаки имаше и срещу западния град Лвов, където беше ударено едно от летищата в покрайнините на града.

През нощта е бил убит генерал-лейтенант от руската армия. За това съобщиха въоръжените сили на Украйна, цитирани от Би Би Си. Става въпрос за Андрей Мордвичев, който е ръководител на 8-ма армия на Южния военен окръг на Русия. Той е загубил живота си след артилерийски обстрел в украинския град Чернобаевка.

В същото време редица медии съобщиха и за бомбардировка в държания от години от сепаратистите източен град Донецк. В града, който е столица на самообявилата се Донецка народна република, беше ударена жилищна сграда. Съобщено беше за четири жертви и още десетки ранени след атаката.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обяви за незабавни „съдържателни“ преговори за прекратяването на военните действия. Той посочи това за единственият начин Русия да ограничи пораженията, които е претърпяла заради „грешките си“, свързани с инвазията.

„Време е да се срещнем. Време е да говорим. Време да е възстановим териториалната цялост и справедливостта в Украйна. В противен случай руските загуби ще са такива, че ще са необходими няколко поколения, за да се възстановят“, каза Зеленски.

В петък украинският президент и народа на Украйна бяха предложени за Нобеловата награда за мир от редица европейски политици.

Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руските войски започнаха инвазия. Те нападнаха от три страни – на изток от Русия, на север от Беларус и на юг от незаконно анексирания полуостров Крим. За три седмици над три милиона бежанци напуснаха Украйна. Бяха убити хиляди цивилни, а двете армии търпят сериозни загуби в техника и жива сила.

Светът осъди поведението на Москва и в частност на президента Владимир Путин, а на Русия бяха наложени тежки финансови санкции, които не спират да дават резултат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG