Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът няма да въвежда искания от Корнелия Нинова форсмажор


Предложението на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор за българския бизнес няма да бъде прието от кабинета по думи на министър Даниел Лорер
Предложението на Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор за българския бизнес няма да бъде прието от кабинета по думи на министър Даниел Лорер

Форсмажор няма да бъде въвеждан в България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в събота.

По този начин той отхвърли отправеното от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова предложение за въвеждането на форсмажор във връзка с войната в Украйна. Нейната идея беше той да се отнася до всички стоки от българската икономика и да важи от 24 февруари до края на март. Приемането на подобна мярка щеше да означава, че длъжникът по даден договор не отговаря за изпълнението му, ако е налице непреодолима сила.

„В момента няма място за форсмажор да бъде обявен за държавата, тъй като щетите върху икономиката като цяло ще бъдат много по-големи, отколкото ползите за някои конкретни фирми, които имат затруднения“, каза Лорер.

Искането на Нинова дойте в средата на седмицата, като тя го оправда с искане на „почти всички браншове в икономиката“. В България действаше подобна мярка във връзка с COVID-19, когато редица бизнеси бяха затваряни заради разпространението на болестта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG