Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е и България да излезе". София показва подкрепата си за Украйна с мирно шествие 


Месец след началото на войната на Русия в Украйна в София се организира първото шествие в подкрепа на украинците. То беше организирано във Фейсбук и ще започне в 18:30 часа в четвъртък от площад “Независимост”.

“Приятели, време е и България да излезе на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си”, пишат организаторите на демонстрацията.

Подобно шествие ще се проведе на 26 март във Варна. Досега в България имаше няколко по-малки демонстрации срещу руската агресия пред посолството на Москва и пред президентството в София, както и в Бургас.

“Руската посланичка в понеделник си позволи да говори от името на българския народ. Следим надигащия се краен национализъм в Русия и разбираме какво означава той за България, ако не изискаме една адекватна и навременна позиция в подкрепа на Украйна от правителството ни”, посочват още организаторите на шествието в четвъртък.

Основната цел на събитието не просто да декларира символична подкрепа за украинците, а покаже, че България е активен член на ЕС и НАТО, “че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него”.

Асоциацията на европейските журналисти в България подкрепи провеждането на шествието в София, припомняйки, че “тази война стана възможна единствено заради лъжи”.

“Лъже се за всичко, дори за това, че такава война няма. В самата Русия бе прието законодателство, въвеждащо военна цензура, което предвижда до 15 години затвор, за всеки дръзнал да каже истината за войната. Антивоенните протести са разпръсквани незабавно, а участниците арестувани, а независимите медии са закривани”, добавят от АЕЖ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG