Връзки за достъпност

Извънредни новини

Два български кораба са блокирани в минирани пристанища в Украйна


Премиерът Кирил Петков 
Премиерът Кирил Петков 

Два български кораба все още са блокирани в пристанища в Украйна и не могат да бъдат изведени безопасно. „Пристанищата са минирани. Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск“, написа премиерът Кирил Петков във Фейсбук.

Двата кораба се намират в пристанищата на Мариупол и Черноморск. Според Петков екипажите имат храна и вода и „в момента за тях е най-безопасно да останат, където са“.

За кораба в Черноморск Петков съобщава, че ако „руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт. Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина. Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място“.

По думите му „корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане. Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно“.

Коментарът на Петков е по повод пресконференция на лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, която премиерът определи като „политически ПР“.

Редица кораби се оказаха блокирани на пристанищата в цяла Украйна от руския флот. Повечето от тях бяха изненадани от неочакваното военно нахлуване на Русия и началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG