Връзки за достъпност

Извънредни новини

Газът да идва от юг и без корупция, която е инструмент на Русия. Четирима премиери в София


Премиерите Димитър Ковачевски от Северна Македония (вляво), Кирил Петков от България, Здравко Кривокапич от Черна гора и Николае Чука от Румъния (вдясно).
Премиерите Димитър Ковачевски от Северна Македония (вляво), Кирил Петков от България, Здравко Кривокапич от Черна гора и Николае Чука от Румъния (вдясно).

Държавите в Източна Европа да работят заедно, за да се намали енергийната зависимост на региона от Русия, както и да се премахне корупцията на местно ниво, която Русия ползва като инструмент за влияние. Това казаха, че искат да постигнат заедно и чрез координация премиерите на България, Румъния, Северна Македония и Черна гора в понеделник в София.

Четиримата се събраха по покана на българския министър-председател Кирил Петков, за да обсъдят заедно опасностите от руската инвазия в Украйна. Освен него участваха Николае Чука от Румъния, Димитър Ковачевски от Северна Македония и Здравко Кривокапич от Черна гора. И четирите държави са членки на НАТО.

Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската Федерация за влияние в региона, каза Петков на съвместна пресконференция след срещата.

„Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион, където настъпват промени. Когато говорим в един глас, ще можем да се развием“, допълни още той.

Румънският премиер Николае Чука каза, че заседанието е навременна възможност да се обсъди нахлуването на Русия в Украйна. По думите му това нахлуване има огромно влияние върху Балканите.

"Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Ние ще засилим устойчивостта си с противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост", каза Чука.

Македонският премиер Димитър Ковачевски също се съгласи, че зависимостта от руски газ е проблем и каза, че страната му работи по изграждането на газопровод и електропровод от Гърция.

"Това ще е полезно за целия регион", добави Ковачевски.

Премиерът на Черна гора изрази възхищение за това, което правят в Румъния и България за бежанците от Украйна.

„Трябва да действаме заедно, за да осигурим по-добро качество на живот на нашите граждани. Трябва да мислим за бъдещето и политиките, които ще ни осигурят по-добро качество на живот. Имаме проблем със свързаността", каза черногорският премиер Здравко Кривокапич.

Ако не осигурим необходимите връзки, нашият регион ще бъде различен от Европа, а ние не го искаме.

Координацията между четирите държави и по-добрата свързаност бяха акцент и в изказването на Кирил Петков.

"Ако тази координация продължи както започнахме, когато нашите отбранителни стратегии са общи, когато икономическото сравнение се обедини, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион".

По думи на Петков и четиримата премиери са съгласни, че трябва да се „обърне“ посоката на доставките на газ от юг на север, а не от север на юг, както е в момента.

"Имаме Трансбалкански газопровод, трябва да обърнем неговата посока и по него да се доставя втечнен газ от Турция и Гърция. Трябва да обърнем посоката на газа. Това, което идваше от север, трябва да идва от юг“, каза Петков.

Премиерите изразиха и надежда, че военният конфликт в Украйна скоро ще приключи и тогава те ще помогнат заедно на Украйна да се възстанови.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG