Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Инса ойл" на Георги Самуилов каза, че не се е поддавала на политически натиск


Снимката е от уебсайта на компанията.
Снимката е от уебсайта на компанията.

„Инса ойл“ не се е поддавала на политически или друг натиск нито в миналото, нито сега, каза фирмата в понеделник. Изявлението идва ден след като вицепремиерът Асен Василев каза, че собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов му е казал, че е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операции с държавния резерв". Със съобщението си от компанията не потвърждат изказването на Василев.

Вицепремиерът каза в неделя в ефира на Нова телевизия, че е разговарял веднъж със собственика на компанията, докато е бил министър на финансите в служебния кабинет. Това е станало след среща с Петролната и газова асоциация, други бензиностанции и продавачи на петрол.

В разговора "на четири очи" Самуилов е казал, че е притискан от Бойко Борисов и Делян Пеевски да извършва операции с държавния резерв. Собственикът на "Инса ойл" е трябвало да отчислява големи суми към двамата, каза Василев. "На база на тази информация подадохме сигнал към ДАНС да започне разследване", обясни Асен Василев.

В понеделник „Инса ойл“ обаче не потвърди тези твърдения. Компанията каза, че подготвя сигнал до европейския комисар по енергетика Кадри Симсон, който ще изпрати в следващите дни.

Според съобщението в сигнала ще бъде изложена "цялата фактология" по опитите за намеса на държавата в конкурентен пазар, обиди към конкретни фирми чрез изказвания на министри от правителството, както и липсата на адекватни действия от страна на държавни органи при подадени сигнали за нарушения на конкуренцията на пазара на горива.

В съобщението на "Инса ойл", публикувано в понеделник, не се посочват никакви конкретни данни. Според него е недопустимо по време на криза, когато цяла Европа дискутира мерки, които да облекчат ударите от инфлацията и повишаващите цени на горивата, "в България да се занимаваме с нападки върху частни петролни компании и фаворизиране на фирми с господстващо положение на пазара".

В момента прокуратурата разследва Василев по сигнал на Самуилов за тормоз над компанията. Миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков каза, че Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу вицепремиера Асен Василев. Това се е случило на 15 март по сигнал на собственика на компанията „Инса ойл“ Георги Самуилов.

Според Василев НАП и Агенция „Митници“ са направили проверки на Самуилов. Те са установили, че "Инса ойл" не поддържа задължителните запаси“, каза вицепремиерът в неделя.

Фактите. Кого подкрепя Българската банка за развитие
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG