Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата се противопоставя на атаките с "обзор на неверни политически твърдения"


Заместничката на главния прокурор Иван Гешев - Десислава Пиронева
Заместничката на главния прокурор Иван Гешев - Десислава Пиронева

Ръководството на прокуратурата обяви във вторник своя нова инициатива, с която възнамерява оттук нататък да се противопоставя на зачестилите атаки от политици и други критици на нейната дейност.

Става въпрос за "обзор на неверни политически твърдения", който ще бъде съставян и публикуван за определени периоди, когато има такава необходимост. Освен на българските граждани, той ще бъде предоставян и на европейските партньори на страната.

Това се разбра по време на изявление на заместничката на главния прокурор Иван Гешев – Десислава Пиронева в присъствието на колегите ѝ Красимира Филипова и Борислав Сарафов, който е и директор на националното следствие. Самият Гешев не се появи.

"Нарушени са основни национални и европейски ценности. Засегнат е престижът на съдебната власт", отбеляза Пиронева в началото на изявлението си, след чийто край по традиция на журналистите не беше дадена възможност да задават въпроси.

В първото издание на "обзора на неверни политически твърдения", което тя изчете, бяха включени 15 изказвания от премиера Кирил Петков, вътрешния министър Бойко Рашков, правосъдната министърка Надежда Йорданова, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Сред коментираните от тях теми бяха разследването за т.нар. "къща в Барселона", закриването на специализираните съдилища и прокуратури, отчетността на държавното обвинение, евентуалният разпит на обвиняемия и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков, разследването срещу бившото ръководство на "Булгаргаз" и други.

Повечето от цитираните от Пиронева изказвания съдържаха съмнения, че прокуратурата ще свърши адекватно работата си по конкретни случаи, както и твърдения за необходимостта от нейното реформиране.

По думите на заместничката на Гешев "някои твърдения на моменти граничат с откровенни лъжи" и "атаките срещу прокуратурата и нейни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване и използването ѝ в противоречие със законодателството за нелигитимни политически цели".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG