Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисарят по разширяване на ЕС обсъди начало на преговори за присъединяване на Северна Македония с Петков и Радев


Президентът Румен Радев и комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи. 31 март, 2022 г.
Президентът Румен Радев и комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи. 31 март, 2022 г.

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков обсъдиха начало на преговори за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз с комисаря по политиката на разширяване на съюза Оливер Вархеи. Това съобщиха в четвъртък пресцентровете на президента и Министерския съвет. Срещите на Вархеи с двамата български политици са се провели поотделно.

България е единствената страна в ЕС, наложила вето на началото на преговорите на Скопие за членство в съюза. Това стана през ноември 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Сред посочените аргументи беше езикът на Северна Македония и лошата оценка на София за спазването на договора за добросъседство между двете държави.

Кабинетът на Кирил Петков определи отношенията на България със Скопие като свой приоритет.

По думите на президента "новата динамика в отношенията между България и РСМ е позитивен знак и за двете държави". Той също така казва, че "България очаква многобройните обещания на Северна Македония да започнат да се превръщат в резултати".

Според президента присъединяването на Скопие към ЕС може да се осъществи само след "реален напредък в двустранния диалог с България и изпълнение на копенхагенските критерии за членство в ЕС".

Спред съобщението на пресцентъра на президента комисар Вархеи е изразил "разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ" и е потвърдил "готовността си да продължи да работи за тяхното устойчиво разрешаване".

В своята среща с комисаря премиерът Кирил Петков е подчертал, че "правителството отстоява българските позиции и има за първи път сериозна подкрепа в Европейския съюз заради новия си подход към Скопие".

През януари, седмици след встъпването си във власт, премиерът посети Скопие и подписа три споразумения за сътрудничество на България със Северна Македония. Президентът критикува Петков, като определи посещението му като "прибързано".

Тогава България поиска гражданите на Северна Македония, които се самоопределят като българи, да бъдат вписани като народност в конституцията, както това е направено за македонци, албанци, турци, роми и други.

Президентът Радев каза, че "гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG