Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разказах много подробно". Кирил Петков отново беше разпитан по делото срещу Борисов 


Премиерът Кирил Петков отива към Софийската градска прокуратура
Премиерът Кирил Петков отива към Софийската градска прокуратура

Премиерът Кирил Петков даде в понеделник повторни показания по досъдебното производство за изнудване на Васил Божков срещу предшественика му Бойко Борисов, ексговорителката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Именно след показания на Петков по случая МВР предприе арестите на тримата представители на ГЕРБ на 17 март в условията на неотложност. Те бяха задържани за 24 часа, след което излязоха на свобода, след като СГП прецени, че няма достатъчно доказателства, за да бъдат обвинени.

Впоследствие прокуратурата уточни, че предприетите от полицията действия са незаконни, тъй като е трябвало да бъдат извършени от следователи, и информира, че ще повтори всички разпити и претърсвания по делото, които е възможно. Защитата на Борисов, Арнаудова и Горанов пък атакува в съда арестите им.

“Разказах много подробно и дадох отново същата информация и сведения, както и първия път. Това, което обясних в детайли, съм го споделял и на медиите”, коментира Петков след разпита си в Софийската градска прокуратура, който продължи около два часа и половина.

По думите му в случая е притеснително, че доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция е установил ощетяване на бюджета с над 550 милиона лева, а в същото време Божков твърди, че е предал на бившите управляващи над 60 млн. лева, за да се възползва лотарийният му бизнес от по-ниски такси.

Премиерът потвърди, че има доклад на Министерството на финансите, който показва пропуски в работата на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ (ОСЕС) по времето, когото финансов министър е бил Горанов.

“Ясно съм заявил, че като министър-председател нямам доверие на Иван Гешев. Много бих се радвал Висшият съдебен съвет да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен”, коментира Петков и по повод заседанието на ВСС в понеделник, на което се обсъжда искането за отстраняване на главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG