Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно задължи ВСС да разгледа и искането на Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев 


Иван Гешев и Янаки Стоилов във ВСС
Иван Гешев и Янаки Стоилов във ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да се произнесе по още едно искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Новината идва само ден след като същата институция откри процедура по разглеждане на искането на правосъдната министърка Надежда Йорданова за предсрочно отстраняване на главния обвинител.

Второто искане е свързано със сигнал на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който в момента е конституционен съдия. Във вторник Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди на втора инстанция че ВСС трябва да разгледа по същество искането на Стоилов, макар че миналото лято съдебните кадровици го отхвърлиха като недопустимо.

Стоилов го беше внесъл във ВСС в средата на юли 2021 г. Тогава мнозинството от членовете на съвета след няколкочасови дебати решиха изобщо да не го разгледат. Доводът им беше, че министърът на правосъдието няма правомощия да предлага отстраняване на главния прокурор.

Впоследствие Янаки Стоилов обжалва това решение пред Върховния административен съд и сезира Конституционния съд с въпроса дали основният закон предвижда възможност правосъдният министър да предлага на ВСС отстраняване на “тримата големи”.

В началото на февруари конституционните съдии потвърдиха, че Стоилов е имал право да отправи такова искане към съвета. На практика така те приеха, че съдебните кадровици са нарушили конституцията, отказвайки да разгледат предложението на служебния министър.

Междувременно ВАС пък прие на първа инстанция жалбата на Стоилов за основателна и отмени решението на ВСС, с което съветът отказа да се произнесе по искането му за отстраняване на Гешев. Впоследствие се оказа, че гражданското движение БОЕЦ също е обжалвало решението на съвета.

Тричленният състав на ВАС обаче прецени, че организацията няма правен интерес по казуса. Сега Петчленен състав потвърждава определението на първа инстанция и искането на Стоилов се връща за разглеждане по същество във ВСС.

Това означава, че съдебните кадровици ще трябва да се произнесат и по двете последователни искания за отстраняване на Гешев. В понеделник Пленумът на съвета вече реши да обсъди сигнала на Йорданова на 12 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG