Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вече е резервирано." Как част от София се оказа забранена за протест срещу Путин


Протест в подкрепа на Украйна в София на 24 март
Протест в подкрепа на Украйна в София на 24 март

След убийствата в Буча няколко души в България решиха да организират шествие в подкрепа на Украйна. Половината център на София обаче вече е "резервиран" - за две седмици напред за по 10 часа всеки ден. Не се знае дали наистина ще има хора на площада, но друг не може да протестира.

Данита Заричинова е една от организаторките на шествие в подкрепа на Украйна и срещу войната, която Русия води. Във вторник сутринта тя подава документи в общината. По-късно същия ден обаче с изненада научава, че шествието не може да се проведе там, където тя и другите организатори са планирали. Причината е, че вече е насрочен друг протест. Но не това е най-изненадващото.

Организаторът на другия протест е посочил в документите си, че събитието ще се провежда от 12 часа на обяд до 22 часа вечерта – общо 10 часа. И то всеки ден от 6 до 19 април – две седмици. Това пречи на който и да е друг да организира каквито и да е прояви в тези дни и часове на местата в центъра на София, които вече са „резервирани“.

Нямат никаква представа дали наистина ще се събират хора.
Данита Заричинова

„Със сигурност е много странно, че е за толкова дълго време“, коментира Заричинова. „Обясниха ни, че нямат никаква представа дали наистина ще се събират хора през тези седмици.“

Събитието, което блокира възможността други да протестират в половината център на София, е с напълно противоположно послание на това, което организират Данита Заричинова и съмишлениците ѝ. От Столична община съобщиха пред Свободна Европа, че според документите то е за „пълен военен неутралитет на България в конфликта в Украйна“.

Данита Заричинова на протест в подкрепа на Украйна на 24 март
Данита Заричинова на протест в подкрепа на Украйна на 24 март

Такъв протест се проведе в сряда. Много от участниците, които призоваваха за „неутралитет“, носеха руски знамена. Русия не е само страна в конфликта, тя е агресор. Редица международни организации я определиха като такава. Сега организаторът на този протест е блокирал възможността други да протестират пред Народното събрание за две седмици.

Организаторите на шествието в подкрепа на Украйна бяха принудени да променят мястото и маршрута му, за да избегнат провокации. То ще тръгне от пл. „Св. Александър Невски“ и ще мине през Руския културен център и сградата на Българската национална телевизия (БНТ).

С руски знамена за "неутралитет"

Събитието в центъра на София, което е планирано за всеки ден от 6 до 19 април между 12 и 22 ч. пред сградата на парламента, е за „пълен военен неутралитет на България в конфликта в Украйна“, съобщиха от пресцентъра на Столична община като се позоваха на уведомлението, което са получили от организатора.

Протестиращи в подкрепа на "неутралитета" с руски знамена
Протестиращи в подкрепа на "неутралитета" с руски знамена

Протест под такъв надслов се проведе в сряда от 12 часа на площад „Народно събрание“. Основен говорител на събитието беше председателят на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. На събитието бяха и други представители на партията. Голяма част от участниците пристигнаха в София с предварително организирани от партията автобуси от Варна и други градове в страната.

Много от тях носеха руски знамена и знака Z, ползван от Кремъл като емблема на руската военна инвазия в Украйна. Официалният слоган на протеста беше „Окупаторите – вън“, но той не беше насочен срещу руската армия, воюваща в Украйна, а срещу САЩ, които по думите на Костадин Костадинов са превърнали България в „плацдарм, където се съсредоточават войски“.

Документите за провеждането на протеста са подадени не от партия или организация, а от физическо лице. Столичната община отказа да разкрие името на човека, който организира събитията.

Свободна Европа изпрати писмен въпрос до „Възраждане“ дали представител на партията е подал документи за събитието. До публикуването на текста не получихме отговор.

Във Фейсбук беше обявено събитие, кръстено „Общобългарски поход за мир и неутралитет“. Страницата на събитието публикуваше видео и снимки от протеста в сряда. Посочено е, че той ще се провежда всеки ден от 6 до 20 април от 12 часа на обяд.

Свободна Европа опита да се свърже с тримата души, посочени като организатори, но нито един от тях не отговори на съобщенията ни. Сред организаторите е и Фейсбук групата „Свободна и мирна България“.

Посочено е, че протестът е подкрепен от организации, сред които БРОД (Българският род, обединени за децата) – група, която беше активна при организирането на протестите срещу Стратегията за детето.

"Вече е резервирано"

Организаторът на този протест е заявил пред Столична община, че събитието ще се провежда на площад „Народно събрание“ всеки ден.

Освен това е предвидено шествие - от паметника на Царя Освободител, през градината „Св. Климент Охридски“, по бул. „Васил Левски“, ул. „Оборище“, пл. „Св. Александър Невски“ и обратно до пл. „Народно събрание“. Предвидено е шествието да се движи по тротоарите и да не пречи на движението.

От общината посочиха, че са съгласували провеждането на този протест всеки ден от 6 до 19 април от 12 до 22 ч. Това обаче не значи, че организаторът не може да подаде ново искане след това и то пак да бъде одобрено. Правилата предвиждат на всеки две седмици да се подава ново уведомление.

„Режимът е уведомителен, не разрешителен“, казаха от пресцентъра на общината. Институцията се позовава на Закона за събранията, митингите и манифестациите, според който всеки може да изрази позицията си, стига да уведоми предварително общинските власти.

„Дирекция „Сигурност“ към Столична община одобрява и съгласува тези събития, като принципът им е, че първият по време е първи по право“, каза пред Свободна Европа Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“.

„Ако дирекцията е издала едно разрешително, няма да разреши на друг“ да проведе събитие на същото място, добави Божилов. „По този начин може често административно да се блокира друг протест.“

В разгара на последната тежка вълна на COVID-19 през октомври 2021 г. на същото място бяха поставени транспаранти с конспиративни твърдения за заболяването и ваксините срещу него. Те бяха сложени там от Венцислав Ангелов, известен с прякора си Чикагото, който подаваше в продължение на седмици уведомления за протест в Столична община. Тя позволяваше транспарантите да стоят в центъра на София, въпреки че законът позволява и отказ в случай на заплаха за общественото здраве.

Данита Заричинова е подала документите за провеждане на шествието в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия на 5 април. От Столична община съобщиха, че уведомлението за другия протест е постъпило на 29 март. Затова шествието в подкрепа на Украйна не може да започне от площада пред Народното събрание.

Казаха, че няма как да ни съгласуват, защото вече е „резервирано“.
Данита Заричинова

„Попитахме за вечерта, защото нашето [шествие] е вечерно но казаха, че няма как да ни съгласуват, защото вече е „резервирано“, каза Заричинова.

„За съжаление това е някакъв проблем в закона, защото тези хора имат правото да го направят – те са подали [уведомление], общината го е одобрила. Друг е въпросът защо общината се съгласява.“

Законът предвижда и възможност тя да не го прави при определени условия, каза Димитър Божилов.

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът може да забрани провеждането на митинг, когато тя е насочена към насилствено изменение на конституционно установения ред, когато застрашава обществения ред и нарушава правата и свободите на други граждани. Ако организаторът не е съгласен с това, може да обжалва действията на местните власти пред административен съд.

Протест в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия в София
Протест в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия в София

Събитието под надслов „Не сме неутрални! Мирно шествие за Украйна“, организирано от Данита Заричинова и съмишлениците ѝ, ще се проведе, но ще бъде с маршрут, различен от първоначално планираното. Той ще започне от пл. „Св. Александър Невски“, ще мине през Руския културен център и сградата на Българската национална телевизия (БНТ).

Преди две седмици шествие в подкрепа на Украйна, организирано от същите хора, събра хиляди хора, които призоваха Русия да спре войната и България да предостави военна помощ на Украйна.

XS
SM
MD
LG