Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние не сме неутрални". Ново шествие за Украйна ще мине през руския културен център в София


Снимка от първото шествие в подкрепа на Украйна в София на 24 март, 2022 г.

Точно две седмици, след като многохилядно шествие в София изрази солидарността си с украинския народ заради руската военна инвазия, започнала на 24 февруари, в четвъртък се организира второ подобно събитие.

То ще се проведе под надслов "Ние не сме неутрални" и е организирано по повод данните за масови убийства на цивилни украинци от руската армия, които Москва отрича като "поредна провокация".

Началната точка на шествието е площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски" в 18:30 часа. Локацията е избрана вместо пространството пред Народното събрание, което формално е заявено в Столичната община от сутрин до вечер всеки ден до 19 април за акции в подкрепа на "пълен военен неутралитет на България".

Второто шествие в подкрепа на Украйна в София ще тръгне от "Св. Александър Невски" към 19:15 часа по ул. "Оборище", бул. "Васил Левски" и ул. "Шипка", където се намира Руският културно-информационен център.

"Искам да живея у дома. С децата, със синовете". Украинци, руснаци и българи против войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Там участниците ще оставят пред сградата стари обувки в знак на почит на жертвите на руската инвазия в Украйна. След това шествието ще се отправи към сградата на Българската национална телевизия, а след това ще приключи пред Паметника на съветската армия в 20:30 часа.

"Не можем да останем неутрални като държава. Трябва да помогнем на Украйна да защити децата си от тази безподобна агресия, в това число и с военно-отбранителна помощ", пишат организаторите на събитието във Фейсбук.

Една от тях е Данита Заричинова, която каза пред БНР, че "като граждани свързваме позицията на неутралитет и ненамеса със съучастие с агресора".

"Защото това, което чувствам като гражданин на Европа, е, че украинците в момента се борят не само за тяхната независимост, не само с агресора, който е нахлул на тяхна суверенна територия, а се борят за цяла Европа, включително и за България. Това, което се случва в Украйна, ако не се спре сега, след време може да сме ние, българите, на ред и да искаме помощ и някой да не ни я дава", каза Заричинова пред националното радио.

"Русия е единствената". Как "Възраждане" поиска български "неутралитет"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Тя уточни, че идеята шествието да премине и пред сградата на БНТ е с настояване медиите да престанат да наричат оправдаването на убийства и военни престъпления "гледна точка".

Преди ден в София се проведе протест с призив за български неутралитет спрямо войната, организиран от проруската опозиционна партия "Възраждане", който беше под надслов "Окупаторите – вън". Организаторите обаче поискаха не руската армия да напусне Украйна, а САЩ да изтеглят от България своите военнослужещи и военна техника, а България да излезе от НАТО.

Голяма част от участниците в демонстрацията открито подкрепяха руската инвазия, включително чрез плакати за "мощна морална и духовна подкрепа за братска Русия", руски знамена и знака "Z", използван от Кремъл като емблема на руските сили в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG