Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на Великобритания и Австрия посетиха Киев, докато Украйна се готви за решаваща битка на изток


Борис Джонсън се срещна с Володимир Зеленски в Киев на 9 април 2022 г.
Борис Джонсън се срещна с Володимир Зеленски в Киев на 9 април 2022 г.

В украинската столица Киев в събота пристигна първо британският премиер Борис Джонсън и след него австрийският канцлер Карл Нехамер. Посещенията целяха да покажат солидарността на Великобритания и Австрия със случващото се в Украйна, а лидерите съобщиха и за допълнителна военна подкрепа.

Пред тях украинският президент Володимир Зеленски изрази готовността на Украйна да продължи да отбранява територията си по време на предстоящите битки в източната част на страната за контрол над Донбас.

Джонсън съобщи, че ще бъдат изпратени допълнителни 120 танка, както и нови противокорабни ракети. Британският премиер също така възхвали защитниците на Украйна в лицето на украинските войници, които продължават да се отбраняват вече 7-ма седмица срещу мащабната руска инвазия.

Той критикува още и президента на Русия Владимир Путин, който по думите на премиера е безвъзвратно опетнил името си заради атаките срещу цивилното население.

„Това, което Путин е направил на места като Буча и Ирпен, са военни престъпления, които замърсяват трайно репутацията му и репутацията на неговото правителство“, каза Джонсън на 9 април.

След разговорите на затворени врата двамата държавни глави излязоха по улиците на Киев, където се здрависаха със случайни минувачи и войници и разговаряха.

Преди дни руската армия прекрати обсадата си на покрайнините на Киев и оттегли войските си изцяло от северна Украйна. В момента информацията на украинското правителство сочи, че се подготвя офанзива в източните региони, като най-сериозно е струпването на войски в областта Донбас.

Зеленски коментира това по време на второто посещение на европейски лидер в Киев в събота. След визитата на Джонсън пристигна и австрийският канцлер Карл Нехамер, който също увери президента в подкрепата на своята страна.

По време на съвместна пресконференция Зеленски каза, че страната му е „все още готова“ да продължи преговорите с Русия, но добави, че Украйна е „готова да се бие“, за да защити цялата си територия.

„Украйна винаги е казвала, че е готова за преговори и търси всякакъв начин да спре тази война“, каза Зеленски.

„За съжаление, успоредно с това виждаме подготовката за важни битки – някои хора казват решаващи – на изток. На изток и на юг видяхме концентрация на оръжия, техника и войски, които се готвят да превземат друга част от нашата територия. Готови сме да се бием и да търсим паралелно начин да прекратим тази война чрез дипломация“, допълни той.

Ден преди посещенията на Нехамер и Джонсън в Киев пристигна и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която покани Киев да започне процедура по ускорено кандидатстване за членство в Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG