Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вашата борба е нашата борба". Украйна получи покана за ускорено членство в Европейския съюз


Урсула фон дер Лайен посети Киев на 8 април 2022 г.
Урсула фон дер Лайен посети Киев на 8 април 2022 г.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери Украйна в подкрепата на Европейския съюз в борбата ѝ срещу Русия и връчи въпросник на президента Володимир Зеленски за стартиране на ускорена кандидатура на Киев за членство. Това се случи по време на посещението на фон дер Лайен в Киев в петък.

На 8 април фон дер Лайен стана първият европейски лидер, посетил Буча, къдетопо-рано тази седмица бяха открити доказателства за възможни военни престъпления. Стотици убити цивилни бяха намерени по улиците на града и в масови гробове след оттеглянето на руската армия, което води до съмнения за извършването на екзекуции и тормоз срещу украинците от руските военни. Русия отрича тези обвинения.

Трупове по улиците и масови гробове. Какво остава след руската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

След като обиколи района тя запали свещи в местна църква в памет на жертвите. Фон дер Лайен каза, че е започнала посещението си именно в Буча, „защото в Буча нашето човечество беше разбито“. Тя каза, че нейното послание към украинския народ е, че отговорните за „зверствата“ ще бъдат изправени пред съда, като добави: „Вашата борба е нашата борба.“

Фон дер Лайен добави, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна като накара руския президент Владимир Путин да плати "висока цена" за инвазията.

По-късно в петък председателката на ЕК посети украинската столица, където проведе брифинг с президента Володимир Зеленски. Тя му обеща да ускори кандидатурата на Киев за присъединяване в ЕС и му връчи въпросник за стартиране на процеса.

След като той бъде попълнен Еврокомисията ще може да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане по въпроса за начало на преговорите за присъединяване на Украйна към общността. По думите на фон дер Лайен това „няма както обикновено да отнеме години, а само седмици, за да се стигне до становище по процедурата“.

„Русия е заплашена от разпадане поради все по-тежките санкции, а Украйна има европейско бъдеще“, каза още тя.

Зеленски на свой ред като, че отговорите ще бъдат изпратени в Брюксел в рамките на една седмица.

Желанието за западно ориентиране на Украйна е един от проблемите, които Путин вижда в управлението на про-европейското правителство в Киев. Все пак до момента Кремъл е споменавал единствено членството на страната в НАТО като нещо, което не би допуснал, до евроинтеграцията остава на заден план. Президентът Зеленски неколкократно говори пред европейските лидери и поиска въздушна помощ от Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG