Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без руски кораби, въглища и водка. ЕС прие нов пакет от санкции срещу Москва


Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Джозеп Борел. 
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Джозеп Борел. 

Европейският съюз одобри петия си пакет от санкции срещу Русия и нейни граждани заради инвазията в Украйна и по-конкретно заради „зверствата“, извършени от руските войници.

С новите санкции се установява ембарго върху руските въглища, което ще започне да действа от края на лятото, а от петък влиза в сила забрана за сключване на нови договори за внос. Спира се и вносът на дървесина, някои видове горива, полупроводници и други.

На всички кораби, плаващи под руски флаг, ще бъде забранен достъп до пристанищата на страните членки. Изключение ще бъде правено само за плавателните съдове, които превозват селскостопански и хранителни продукти, хуманитарна помощ и енергийни ресурси.

Под удара на санкциите попадат и руските алкохол и морски дарове. Заедно с тях са блокирани активи на четири руски банки, за които ще бъде забранено и извършването на трансакции.

От новите санкции е засегната и Беларус, където, заедно с Русия, ще бъде забранено да се търгуват ценните книжа и банкноти, деноминирани в евро. По-рано в петък Минск, по примера на Москва, определи всички страни, наложили санкции на страната и нейните граждани, за „неприятелски“.

„Тези последни санкции бяха приети след зверствата, извършени от руските военни сили в Буча и други места под руска окупация“, каза върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Джозеп Борел.

Според изчисленията на Европейската комисия санкциите ще костват на Русия десетки милиарди евро приходи.

217 нови лица са били добавени към черния списък на санкционираните, с което общият им брой достигна около 900 души. Това означава, че техните активи в ЕС ще бъдат замразени и ще получат забрана за влизане на територията на блока.

Сред мерките към новите санкции попада и забраната за употреба на криптовалути от страна на руски компании и физически лица. Те се смятаха за начин, който се използва за заобикаляне на рестрикциите.

От началото на войната ЕС, САЩ, Канада, Япония и други наложиха серия от тежки санкции срещу Москва и свързани с Кремъл физически лица. Преди дни Вашингтон наложи санкции на двете пълнолетни дъщери на руския президент Владимир Путин. Всичко това доведе до сериозен срив в стойността на руската рубла и временно спиране на работата на фондовите борси в страната. По-рано през седмицата руският премиер Михаил Мишустин призна, че Русия се намира в най-трудната ситуация за страната от 30 години насам заради санкциите от Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG