Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС отложи гласуването за Гешев, за да разгледа наведнъж двете искания за уволнението му 


Главният прокурор Иван Гешев гледа към протестиращи в подкрепа на искането за отстраняването му пред сградата на ВСС.
Главният прокурор Иван Гешев гледа към протестиращи в подкрепа на искането за отстраняването му пред сградата на ВСС.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Въпреки че преди седмица насрочиха решението за 12 април, във вторник членовете на съвета прецениха, че трябва да се произнесат не само по сигнала на правосъдната министърка Надежда Йорданова, а и по този на служебния ѝ предшественик Янаки Стоилов.

Така финалното гласуване по процедурата за предсрочно отстраняване на Гешев ще се състои на 4 май. Тогава членовете на ВСС ще обсъдят по същество аргументите на Йорданова и Стоилов в подкрепа на мнението им, че главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт.

Иван Гешев и Надежда Йорданова
Иван Гешев и Надежда Йорданова

Пленумът отложи гласуването с повече от три седмици, за да даде 7-дневен срок на Йорданова да отстрани няколко нередности от първото искане за отстраняване на Гешев. На 4 май съдебните кадровици трябва да се произнесат дали сигналът на Стоилов е допустим за разглеждане, след което да го обсъдят и подложат на гласуване заедно с този на Йорданова.

Междувременно самият Гешев напусна заседанието във вторник, за да отиде в парламентарната правна комисия. Тя обсъжда на второ четене закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което е сред основните приоритети на управляващата коалиция.

ВСС реши да разгледа двете искания, след като миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди на втора инстанция, че съветът трябва да разгледа по същество искането на Стоилов, макар че миналото лято съдебните кадровици го отхвърлиха като недопустимо.

Стоилов го беше внесъл във ВСС в средата на юли 2021 г. Тогава мнозинството от членовете на съвета след няколкочасови дебати решиха изобщо да не го разгледат. Доводът им беше, че министърът на правосъдието няма правомощия да предлага отстраняване на главния прокурор.

Впоследствие Янаки Стоилов обжалва това решение пред Върховния административен съд и сезира Конституционния съд с въпроса дали основният закон предвижда възможност правосъдният министър да предлага на ВСС отстраняване на “тримата големи”.

Пленумът на ВСС
Пленумът на ВСС

В началото на февруари конституционните съдии потвърдиха, че Стоилов е имал право да отправи такова искане към съвета. Така те приеха, че членовете на ВСС са нарушили конституцията, отказвайки да разгледат предложението на служебния министър.

Междувременно ВАС прие на първа инстанция жалбата на Стоилов за основателна и отмени решението на ВСС, с което съветът отказа да се произнесе по искането му за отстраняване на Гешев. Впоследствие се оказа, че гражданското движение БОЕЦ също е обжалвало решението на съвета.

Тричленният състав на ВАС обаче прецени, че организацията няма правен интерес по казуса. Сега петчленен състав потвърждава определението на първа инстанция и искането на Стоилов се връща за разглеждане по същество във ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG