Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън нарече геноцид действията на Русия в Украйна


По време на речта си в Айова Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "диктатор"
По време на речта си в Айова Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "диктатор"

Американският президент Джо Байдън определи като геноцид инвазията на Русия в Украйна. Той каза, че всеки ден се откриват нови свидетелства за „ужасяващите неща“, които са извършвани от руските войници и определи Владимир Путин за „диктатор“.

„Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин се опитва да унищожи идеята за това да можеш да си украинец. Ще оставим на адвокатите да решат в международен план дали отговаря на квалификацията, но за мен със сигурност изглежда по този начин“, каза още Байдън по време на събитие в щата Айова.

Байдън дава подобно определение за войната за пръв път от нейното начало.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи думите на Байдън като „истински думи на истински лидер“. Той благодари за военната помощ, която САЩ предоставят на Киев, но подчерта, че украинската армия спешно търси още тежко въоръжение, с което да се противопоставят на руските окупатори.

Няколко американски медии, сред които Ройтерс и Ен Би Си, цитираха анонимни източници в Белия дом, според които САЩ вече са в последния етап на подготовка за изпращане на нова военна пратка за Украйна. Пакетът на стойност 750 млн. долара ще включва артилерийски системи, гаубици, дронове и дори хеликоптери Ми-17.

От администрацията на Пентагона се очаква да проведат срещи с големите производители на оръжие в САЩ, за да обсъдят увеличените заявки за доставка на оръжие в световен мащаб.

В интервю за американската телевизия Пи Би Ес външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза, че не вижда възможност за подписване на споразумение между Москва и Киев в скоро време. По думите му Русия се готви за офанзива в Донбас и евентуални преговори могат да се случат едва след приключването на битката за областта.

Според официални представители на САЩ, Москва може да се опитва да концентрира силите си, за да поеме контрола над Донбас до началото на май, след като първоначално е разпределила войската си твърде слабо, атакувайки на стотици мили от север, изток и юг, което е довело до голям брой жертви.

Русия отрича нейната армия да е избивала цивилно население в Украйна. Руските медии разпространяват фалшиви информации за масовите избивания на украинци в Мариупол, Буча, Бородянка и други населени места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG