Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да, прагът на геноцида е достигнат в Украйна


Диана Иванова
Диана Иванова

Терминът “геноцид” съпровожда войната на Русия в Украйна от самото начало. Първоначално той беше използван от самия руски президент Владимир Путин като част от Кремълската пропаганда и обяснение за началото на войната. Той твърдеше, че Украйна извършва “геноцид” над руското население в Донбас.

След зверствата в Буча думата влезе в речника на украинския президент Зеленски. Досега нито една международна институция не определя военните престъпления в Украйна именно като “геноцид”.

Как се достига “прагът на геноцида”

Геноцидът е най-тежкото престъпление в правото. За първи път думата се появява преди 77 години. Произхожда от гръцката дума genos (раса или група) и латинската дума cedere (убивам). Негов автор през 1944а година е полският адвокат Рафаел Лемкин, който губи почти цялото си семейство в Холокоста. За първи път терминът е приет от Общото събрание на ООН през 1946 година, а от 1948 съществува като самостоятелно престъпление в Конвенцията на ООН за превенция и наказание на престъплението геноцид.

Като първи геноцид в света за 20ти век се приема този над племената Хереро и Нама в Намибия от страна на Германия – между 1904 и 1908 година. Унищожени са Били 100 хиляди души.

Юджийн Финкел, преподавател в Университета Джон Хопкинс в Болоня, е първият изследовател на темата за геноцида в света, който през последната седмица допусна, че това, което Русия извършва в Украйна, вече може да се определи именно така - геноцид.

През последните дни в авторитетния немски Ди Цайт, както и във Вашингтон пост, и своя Twitter той развива тезата си с няколко важни аргумента.

Русия се радикализира по време на войната

Най-съществените – Русия не е започнала тази война с идеята за геноцид над Украйна, но нейното поведение се радикализира по време на войната и съвкупността от действия и официални изявления вече дава възможност да се говори именно за геноцид.

Като цяло смятам, че е достигнат прагът на геноцида

“Това, което виждаме през последните няколко дни, е пълна промяна на тона, дори в държавните медии: украинският елит трябва да бъде ликвидиран, държавата трябва да бъде унищожена. За мен всяко нещо само по себе си не би било достатъчно, за да представлява геноцид. Но като цяло смятам, че е достигнат прагът на геноцида”, казва Финкел.

За да бъде признато от съда едно престъпление като геноцид, то трябва да преследва геноцидна цел – тоест извършителят трябва да цели унищожаването на една група хора – национална, етническа, религиозна или расова - като такава.

Финкел не смята, че Русия е нахлула в Украйна с тази цел – с желанието да унищожи украинците като етническа група. Още преди войната тезите на Русия носят печата на колониалното мислене - украинците не се възприемат като истинска нация, а Украйна не се възприема като истинска държава. Но това все още не означава, че се цели тяхното действително унищожаване или масово избиване. В момента обаче това вече е именно така, смята Финкел. Нещата се обръщат, когато Русия разбира, че Украйна не може да бъде "освободена" от руснаците.

Точен план за унищоване на национална група

Статията “Какво да правим с Украйна” на официалната руска агенция РИА Новости от 3 април за Финкел е именно този нов елемент на радикализация и промяна на мисленето – от колониализъм към геноцид. В статията открито се говори, че украинският елит не може да бъде превъзпитан и затова трябва да бъде унищожен, че голяма част от населението носи вина и ще трябва да понесе “идеологическо превъзпитание” и “репресии”, които вероятно ще отнемат едно цяло поколение, за да се стигне до “де-украинизация”.

Трудно е да си представим по-точен план за унищожаване на една национална група

“Трудно е да си представим по-точен план за унищожаване на една национална група”, пише Финкел. Публикуването на този текст на държавна медийна платформа означава неговото одобрение от най-високо ниво.

Именно тази комбинация от официални изявления, които отричат правото на Украйна и украинците да съществуват, и самите действия по реално унищожаване на цивилни, е това, което вече е на прага на геноцида, казва Юджийн Финкел.

Ако международната общност признае извършваното в Украйна именно като геноцид, а не като военни престъпления – както е в момента – това ще е нова страница в историята на конфликта.

“Тук става дума за различни нива на отговорност и затова смятам, че е важно да се прехвърли дискусията от военни престъпления към геноцид, защото това предполага и по-систематичен подход към отговорност. Но докато Путин е жив и на власт, не мисля, че нещо ще се случи.

Но хората на по-ниско ниво, войниците, офицерите на терен, тези, които действително убиват, тези момчета на двайсет години, все още имат много по-голяма продължителност на живота от Путин. За тях възможността да бъдат подведени под отговорност е много по-голяма. Ето защо трябва да насочим дискусията към тях и да започнем да събираме доказателства, защото без тях няма да има отговорност.”

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Диана Иванова

    Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Носител е на редица международни журналистически награди, между които Европейската награда за журналистика през 2005-а на Австрийската агенция АПА "Да пишем за Източна Европа".

    През 2016-а година е стипендиантка по програмата Memory Work на германската фондация за преработването на комунистическата диктатура. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия. 

XS
SM
MD
LG