Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Историята няма да забрави военните престъпления". Шарл Мишел пристигна в Украйна


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на гарата в Киев, 20 април 2022 г.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на гарата в Киев, 20 април 2022 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна на неочаквано посещение в Киев, предаде Ройтерс. Визитата на Мишел има за цел да покаже европейската подкрепа за Украйна на фона на започналото нов руско настъпление в източната част на страната.

"Днес съм в Киев. В сърцето на демократична Европа", написа Мишел в "Туитър", където публикува своя снимка от гарата в украинската столица.

Няколко часа по-късно Мишел публикува и снимки от град Бородянка, който се намира на около 60 км от Киев.

"Както в Буча и в твърде много други градове в Украйна, историята няма да забрави военните престъпления, извършени тук. Не може да има мир без справедливост", написа Мишел.

По-рано този месец президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията в Бородянка е "много по-страшна" от това, което беше открито в Буча.

Зеленски не предостави повече информация, но по данни на Би Би Си стотици граждани са били убити от въздушните удари над градчето. Освен ракети, руските войски са изстрелвали и танкови снаряди по жилищните сгради в града.

По-рано този месец, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също посети украинската столица в знак на подкрепа за Украйна, която се бори с руската инвазия. Фон дер Лайен беше първият европейски лидер, който посети Буча. По-рано там бяха открити доказателства за възможни военни престъпления.

Стотици убити цивилни бяха намерени по улиците на града и в масови гробове след оттеглянето на руската армия, което води до съмнения за извършването на екзекуции и тормоз срещу украинците от руските военни. Русия отрича тези обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG