Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е евтино". Байдън поиска от Конгреса 33 млрд. долара помощ за Украйна


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да гласува военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 33 млрд. долара. Той обяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да изнудва европейските държави като спре доставките на петрол и газ.

„Не е евтино. Но снишаването срещу агресията ще струва повече, ако го допуснем“, каза още президентът.

Отправеното от Белия дом предложение включва военна подкрепа в размер на 20 млрд. долара, икономическа помощ в размер на 8.5 млрд. долара и 3 млрд. долара за хуманитарна помощ.

Той подчерта, че САЩ няма да допуснат Русия да се измъкне с „изнудване“ от наложените срещу нея санкции. Коментарът му беше отправен по повод прекъснатите доставки на природен газ за България и Полша.

„Няма да допуснем те да използват петрола и газа, за да избегнат последствията от проявената агресия“, каза Байдън.

Във връзка със заплахите на Кремъл за потенциални ядрени удари и „сериозен риск“ за сигурността в Европа, американският президент каза, че подобни коментари не бива да се подценяват. Той добави, че никой не трябва да отправя „празни заплахи“ по толкова сериозна тема. Байдън отхвърли и твърденията, че САЩ воюва срещу Русия.

От Белия дом ще настояват за законодателни промени, които да направят блокирането и отнемането на активи на руски олигарси значително по-лесно. По данни на американската администрация Вашингтон вече е блокирал яхти и самолети на стойност 1 млрд. долара, докато ЕС е направил това с руска собственост за 30 млрд. долара. Подобни законодателни предложения бяха направени през седмицата в Канада.

От началото на войната страните от Запада предоставят военна, финансова и хуманитарна помощ на Украйна в размер на милиарди. САЩ предоставиха 3.7 млрд. долара в размер на военна помощ. Заедно с това Вашингтон увеличи военното си присъствие в Европа до общо 100 хил. души, с които да гарантират защитата на съюзниците си в НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG